Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  28.06.2013 10:03:52

Japonsko: kupujte na dně, ale berte ohled na betu

V případě japonských akcií vidíme současnou korekci jako příležitost k výhodným nákupům. Stinnou stránkou pozoruhodné rally japonských akcií trvající od roku 2012, je riziko vyšší bety a vyšší volatility.

Ačkoliv dříve byly trhem s nízkou betou, dnes jsou japonské akcie trhem s betou, která na 52 týdenním horizontu dosahuje oproti indexu MSCI World hodnotu 1,2, ještě před rokem to přitom bylo 0,7. Jinými slovy, japonské akcie jsou nyní velmi citlivé na jednotlivé události. Ta část investorů, která již má v japonských akciích zainvestováno, využívá současnou situaci k vybírání zisků. Investoři, kteří pak v japonských akciích prozatím nemají žádné pozice, chápou stávající situaci jako příležitost k nákupu za příznivé ceny. Podmínkami pro další rally, která by mohla přijít na úrovni kvartálu, jsou pak zlepšení vyhlídek výnosů japonských společností a růst inflačních očekávání.

Držte se zpátky od amerických dluhopisů a nebojte se krachu japonských dluhopisů

Co se výnosů dluhopisů týče, ty by měly růst zejména v USA, a to v souvislosti s očekávaným koncem kvantitativního uvolňování. Důvody pro toto tvrzení jsou přitom hned dva.Tím prvním je fakt, že kvantitativní uvolňování snížilo výnosy desetiletých dluhopisů zhruba o 100 bazických bodů (jak podle odhadu FED, tak podle našich vlastních výpočtů), toto umělé stlačování výnosů by pak mělo v příštích 12-18 měsících postupně pominout.Za druhé, veškeré kroky FED v oblasti monetární politiky jsou podmíněny zlepšením reálné ekonomiky, tzn., měly by růst i výnosy.V případě japonských státních dluhopisů je však situace jiná. Zatímco v případě USA vyžene konec kvantitativního uvolňování výnosy amerických i jiných státních dluhopisů nahoru poměrně brzy, v případě samotné BoJ lze očekávat promítnutí dopadu programu masivních nákupů dluhopisů až v delším horizontu (cca rok 2015).

 

Čtěte na PenizeNAVIC.cz:

 - Rýsující se ústup Fedu od politiky tištění nových peněz spustil masivní výprodej na dluhopisových trzích

 - Vyhlídky světové ekonomiky

 - Víceletý finanční rámec EU blíže svému schválení

V souvislosti s tím také nevidíme žádný velký nárůst výnosů desetiletých dluhopisů (nárůst z 0,8 % na 0,9 %) a zůstáváme u našeho odhadu výnosu 0,6 % ke konci tohoto roku. Dlouhodobé vyhlídky trhu s japonskými státními dluhopisy však vypadají zcela jinak. Jakmile bude (pokud někdy bude)splněn úkol současné uvolněné monetární politiky, bude BoJ zřejmě zvažovat snižování objemu obrovských nákupů aktiv.

Poté co se tak stane, mohly by výnosy japonských státních dluhopisů vykázat výrazný nárůst.Guvernér Kuroda se sice pokusil stávající situaci vysvětlit, jediné co se mu však očividně povedlo je to, že zmátl trhy. BoJ následně musela rychle intervenovat, což je důkazem toho, že v krátkodobém horizontu (cca 18 měsíců) bude BoJ skutečným „market makerem“ na trhu s japonskými státními dluhopisy.

Vzhledem k tomu, že BoJ bude dělat vše proto, aby zabránila růstu výnosu po celou dobu, kdy bude pacient (japonská ekonomika) užívat nové léky monetární politiky, jsou obavy o krach trhu s japonskými dluhopisy přehnané.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688