Partners (Partners)
Finanční rady  |  27.06.2013 10:15:46

Igor Polanský: Předčasně do důchodu

Igor Polanský, finanční analytik Partners

Tuzemská ekonomika se poslední dva roky nachází v recesi. S tím je spojena i poměrně vysoká nezaměstnanost. Ta postihuje především lidi relativně krátce před důchodem. Pokud takový člověk přijde o práci, často už jen „čeká“ na důchod Do starobního důchodu má obvykle ještě čas. Společně s prodlužováním věku odchodu do důchodu je to hlavní příčina zvyšujícího se zájmu o předčasný důchod. Koncem roku 2012 pobíralo předčasný důchod celkem téměř 540 tisíc lidí z 2,4 milionu vyplácených starobních důchodů.

Předčasný starobní důchod je poskytován z průběžného důchodového systému. Nárok na něj vzniká při splnění podmínek zákona o důchodovém pojištění. Zájemce do něj může využít o tři roky dříve než do řádného za podmínky, že je jeho důchodový věk nižší než 63 let. V případě, že je jeho důchodový věk vyšší než 63 let, a přitom dosáhl věku alespoň 60 let, může odejít do důchodu o pět let dříve.

Za určitých podmínek je možný odchod do důchodu o pět let dříve. Žadatel musí mít důchodový věk alespoň 63 let a dosáhnout alespoň věku 60 let. Tedy například muž narozený v roce 1953 může jít do starobního důchodu v 63 letech, tedy v roce 2016. Musí ale splňovat podmínku doby pojištění v délce 32 let. Tuto dobu musí splnit, když požádá o předčasný důchod o tři roky dříve, tedy letos.

Pozor na krácení penze

U předčasného důchodu dochází k poměrně vysokému krácení vyplácené penze. Částka je krácena, jakmile získá člověk nárok na řádný starobní důchod. Výše procentní výměry se snižuje za každých (i započatých) 90 kalendářních dnů.

Druhou možností, jak jít do důchodu dříve, je využití tzv. předdůchodu. Jednou z příčin jeho zavedení byl růst zájmu o předčasné důchody. Nicméně tempo růstu předčasných důchodů to v současnosti příliš neovlivní. Lidé totiž nemají ve III. pilíři naspořeno dostatek prostředků, aby mohli předdůchod využívat. Do předdůchodu je možné odejít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku, přičemž se posuzuje důchodový věk mužů daného roku narození, a to bez ohledu, zda je o muže či ženu. Na předdůchodový věk ženy tedy nemá vliv počet vychovaných dětí, ani datum vzniku nároku na řádný starobní důchod.

Na předdůchod si musíte spořit

Aby mohl člověk pobírat předdůchod, musí splnit několik podmínek. Kromě již zmíněného věku a maximální a minimální doby čerpání, je třeba mít i založen(y) účastnický(é) fond(y). Z transformovaných fondů není možné předdůchod vyplácet.

Předdůchod je vyplácen formou měsíční renty. Ta musí dosahovat minimální výše 30 % průměrné mzdy a je ji nutné mít naspořenu před zahájením čerpání. Měsíční renta předdůchodu je sjednána v neklesající výši a její vyplácení není možné přerušit ani pozastavit.

Předčasný důchod i předdůchod mají své výhody a nevýhody. U předčasného důchodu si člověk sám nemusí nic spořit, ale může spoléhat na stát. Cenou za to je, krácení řádného starobního důchodu.

Výhoda předdůchodu je, že patří mezi tzv. vyloučené doby, to znamená, že nemá vliv na starobní důchod z I. pilíře. Nicméně aby mohl tuto výhodu penzista využívat, musí si během svého produktivního života naspořit dostatek prostředků.

V počtu zájemců, zcela logicky, tak zatím vede předčasný důchod nad předdůchodem, což by se ale mělo v budoucnu měnit.

Logo PartnersPartners se v roce 2009 stali největší finančně-poradenskou firmou v České republice a v roce 2012 překročil provizní obrat společnosti 1,45 miliardy korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners Media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou a Davidem Kučerou publikují v předních českých médiích i na finančním webu Finmag.cz a portálu Peníze.cz. Od roku 2008 do konce roku 2010 se vybraní poradci účastnili pořadu České televize Krotitelé dluhů. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners zkrátka znamená: "Finanční poradenství jinak". Vice na www.partners.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688