TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  15.11.2012 10:49:55

Mezi ojetými vozy kraluje stříbrný kombík s motorem na naftu

PRAHA (MEDIAFAX) - Zákazníci českých autobazarů nejvíce kupují zánovní stříbrné kombi s dieselovým motorem. Pokud sáhnou po komfortní výbavě, zvolí si metalízu, klimatizaci a xenonové světlomety, jak vyplývá z analýzy prodaných ojetých vozů AAA Auto Index za posledních pět let.

V posledních letech si oblibu mezi kupujícími raketově získává také zabudovaná navigace, z bezpečnostní výbavy zákazníci preferují více než dva airbagy, podíl ABS na prodaných ojetých vozech je nadpoloviční.

"Prodáváme desítky tisíc aut ročně. Naše statistika proto věrně zrcadlí typické preference zákazníků v České republice. Z aktuálních údajů nám vyplynulo, že čeští zákazníci jdou takříkajíc za klasikou. Stříbrné dieselové kombi s výkonem mezi 50 a 100 kW je nejoblíbenější auto v autobazarech," uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

Z analýzy vyplývá, že Češi se rozhodně přiklánějí k dieselovým motorům. Za posledních pět let dominoval benzinový pohon u motoristů pouze v roce 2008, tehdy takovým vozům patřilo 68 procent prodejů. Hned o rok později došlo na prudký pokles obliby benzinových motorů. Experti z AAA Auto se domnívají, že důvodem může být mizivý rozdíl mezi cenou nafty a benzinu. Podíl LPG pohonů je z hlediska počtu prodaných ojetin sice malý, ale platí, že LPG je mezi alternativními pohony nejoblíbenější.

Mezi karoseriemi si kombi udržuje velmi dobrou úroveň už od roku 2008. "Nůžky mezi sedany a kombíky se i nadále rozevírají. Svědčí to o tom, že zákazníci mnohem více zkoumají užitkovou hodnotu vozu pro rodinu. Rovněž již dávno neplatí, že druhé auto v rodině je spíše malý vůz. To se na statistice prodeje vozů kombi rovněž podepisuje," vysvětlila Topolová.

V posledních čtyřech letech začali zákazníci preferovat novější ojeté vozy, průzkum ukázal, že zájem je především o automobily do pěti let stáří. "Evidujeme trvale vyšší zájem o zánovní vozy, to se týká i firemní klientely. Vysvětlujeme si to změnou ekonomického klimatu od roku 2008. Nicméně trh vozů starších pěti let také vykazuje trvalé přírůstky," dodala Topolová.

AAA Auto Index je statistika nejprodávanější výbavy u ojetých vozů. Vznikla na vzorku 148 321 prodaných ojetých aut z portfolia AAA Auto v letech 2008 až 2012. Společnost AAA Auto bude tuto praktickou analýzu vydávat pravidelně a chce tím odborníkům i zákazníkům ulehčit celkovou orientaci na trhu ojetin a také poukázat na trendy a preference motoristů v oblasti výbavy aut.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688