TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.11.2012 14:14:01

Radek John skončil ve všech poslaneckých výborech

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v pátek odhlasovali změny v poslaneckých výborech. Předseda strany Věci veřejné Radek John na návrh TOP 09 skončil v bezpečnostním výboru, mandátovém a imunitním výboru i ve stálé komisi pro kontrolu generální inspekce bezpečnostních sborů.

TOP 09 navrhla, aby John nejenom opustil funkci předsedy bezpečnostního výboru, ale také aby z výboru odešel. Podobně musí opustit i mandátový a imunitní výbor (MIV). "Pan John se projevil jako totálně neschopný ministr vnitra. Za tuto neschopnost byl odměněn funkcí," řekl poslanec Daniel Korte (TOP 09), podle kterého bývalo jednání výboru nekoncepční, chaotické a manipulativní. "Pan John prokázal, že by nedokázal řídit ani volský potah," myslí si poslanec vládní strany, John je podle něj bezpečnostním rizikem pro stát.

Jeho slova upřesňoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, upozornil na to, že John se chystá pracovat v nakladatelství Empresa Media jako publicista. "Já neznám pregnantnější spojení byznysu, politiky, novinařiny a médií," vysvětlil Gazdík. MIV se přitom zabývá i trestními spisy, existuje zde tak podle něj riziko, že by John vynášel informace ven z výboru.

S tímto pohledem nesouhlasil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Plno poslanců má podle něj vedlejší aktivity a nikdy kvůli nim žádné změny v obsazení výborů neprobíhaly. Vynášení tajných informací je podle něj ohlídané trestním zákoníkem a zákonem o střetu zájmů. "Zpřísněte zákon o střetu zájmů. Máme podezření, že se tady argumenty používají selektivně," upozornil Sobotka. Koalice nyní totiž získá většinu jak v mandátovém, tak v bezpečnostním výboru. Podle Johna dosud výbory plnily svou kontrolní funkci, nyní propadnou koalici a tak ji ztratí.

Sobotka připomněl koalici, že se situace po volbách může změnit. Podle něj nyní vznikl precedent, že pokud socialisté vyhrají volby v roce 2014, tak může druhá strana očekávat stejné zacházení.

Podle předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka nejsou důvody pro odvolání relevantní. "Já jsem předsedou redakční rady serveru Vaševěc a nikdo nenavrhuje, abych byl odvolán. Tento týden jsem napsal pět článků a nikdo nenavrhuje, abych byl odvolán. Je pravda, že už skoro není z čeho," uzavřel svůj výstup.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) argumentoval, že je John neschopný. "Chápu, že se to v této sněmovně nenosí, nicméně my jsme pořád přesvědčeni, že totální odborná nekompetence je dostatečný důvod pro odvolání," apeloval pro vyhození předsedy VV a bývalého ministra vnitra z výboru.

Opozice částečně jeho slova přivítala, doufá tak, že se brzy vymění "neschopný" ministr Kalousek, který nedokáže vybírat daně anebo například ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09).

Do čela bezpečnostního výboru jmenovala koalice Johna poté, co opustil post ministra vnitra. Musela pro vytvoření této funkce rozdělit výbor, který na začátku své vlády z důvodů šetření vytvořila sloučením branného a bezpečnostního výboru.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688