TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.10.2012 12:23:46

VOLBY 2012 - SOUHRN: Účast voličů ve finále senátních voleb je stále nízká

PRAHA (MEDIAFAX) - Nezájem lidí o rozhodující druhé kolo senátních voleb pokračuje i v sobotu. Volební místnosti zejí prázdnotou a podle odhadu volebních komisařů se účast voličů pohybuje kolem 15 procent.

Kolem osmi procent, tedy přibližně na stejné úrovni jako v pátek večer, se podle odhadů pohybovala volební účast v sobotu dvě hodiny po otevření volebních místností v Plzeňském kraji. Občané zde vybírají zástupce do Senátu ve dvou volebních obvodech.

Zatím 11,13 procenta voličů přišlo hlasovat na Svitavsku, potvrdila agentuře Mediafax Milena Brzoňová ze svitavského městského úřadu. Podle ní přicházejí k volebním urnám spíše většinou střední a starší ročníky, zhruba kolem 50 let věku a výše.

Účast lidí ve druhém kole senátních voleb na Náchodsku se zatím drží na úrovni 11 procent a stejné je to také na Chrudimsku.

Lidé na Břeclavsku rozhodují, zda bude na příštích šest let jejich senátorem obhájce křesla Jan Hajda (ČSSD), nebo ho nahradí starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (KSČM). V sobotu zatím odvolilo 11 procent lidí.

"Volební účast je nízká. Nejvíce lidí, sedmadvacet procent, přišlo volit v Tvrdonicích, kde je starostou jeden z kandidátů," řekl agentuře Mediafax Jan Janovíček, úředník břeclavské radnice, který má druhé kolo senátních voleb na starosti.

V Českých Budějovicích odvolilo dosud podle odhadu volebních komisařů necelých 13 procent voličů.

K senátním volbám v Brně přišlo v sobotu 14,34 procenta voličů. Agentuře Mediafax to řekla úřednice brněnského magistrátu Jaroslava Slámová, která má druhé kolo senátních voleb na starosti.

V Ústeckém kraji je velmi slabá volební účast, zatím nepřesáhla 16 procent. Podobné je to na Olomoucku, kde přišlo k volbám podle odhadů kolem 15 procent voličů, na Jablonecku je to 18,5 procenta.

Naopak nejvíce lidí dorazilo k hlasovacím urnám v Otrokovicích, kde odhlasovalo 25 procent voličů.

Velmi rozdílná volební účast je v Praze. Rozhodnout jednotlivé duely přišlo průměrně podle odhadu necelých 18 procent voličů. Účast se značně liší podle jednotlivých okrsků. Nejvíce voličů, a to 31,5 procenta voličů
dorazilo do Základní umělecké školy v Klapkově ulici v Kobylisích, kde volil i prezident Václav Klaus. Do volební místnosti v gymnáziu v ulici U Libeňského zámku našlo cestu 4,5 procenta.

Ve Středočeském kraji se volební účast pohybovala okolo 22 procent. Lidé více chodí volit na Mladoboleslavsku, obvod Benešov ve volební účasti mírné zaostává. Mladoboleslavsko hlásí průměrnou volební účast 23,9 procenta voličů, údaj je průměrem volební účasti v sedmnácti největších volebních okrscích.

Nového senátora lidé volí také na Benešovsku. Zájem je tam však proti Mladé Boleslavi nižší. Například v prvním okrsku na Městském úřadu v Bystřici dorazilo krátce před osmou hodinou jen 66 z celkového počtu 593 voličů. Volební účast tam tak dosáhla 11,1 procenta.

Ve Vsetíně, kde se očekává dramatický duel o senátorský mandát mezi senátorem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) a viceprezidentem Agrární komory ČR Jindřichem Šnejdrlem (ČSSD) odvolilo 17 procent lidí.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688