TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.07.2012 13:03:46

Korupční kauzy rozpleteme až do nejvyšších pater, tvrdí šéf ÚOOZ Šlachta (15.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Policie se nenechá zastrašit a korupční kauzy rozplete až do nejvyšších politických pater, řekl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Reagoval tak na situaci kolem kauzy letounů CASA.

"Určitě se nezastavíme a to rozplétání povedeme výš a výš. V žádném případě se nenecháme zastrašit," řekl Šlachta v Otázkách Václava Moravce.

Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec zkritizoval postoj některých členů vlády, kteří zveřejňují hanlivé výroky na adresu policie. "Ty útoky se zpravidla dějí ze strany podezřelých, obviněných. Ale z pozice poslanců, členů vlády, tak mě to velmi mrzí," podotkl.

Nepřímo se tak vyjádřil k výrokům ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který tvrdí, že "je terčem policejních provokací estébáckého charakteru". Martinec se proti podobným označením ohradil. Zdůraznil, že policie není žádná detektivní agentura, nýbrž útvar, který hájí zákony v České republice.

"Názory, co si to vlastně dovolujeme no zacházíme tam, kde víme, že byla páchána trestná činnost," vysvětlil Martinec.

Vyšetřovatele případu letounů CASA Jiřího Mazánka nahrazovat nechce ani kvůli Kalouskově kritice. Tým vyšetřovatelů prý Martinec nechá spíš posílit.

"O této záležitosti se budu bavit s kolegou vyšetřovatelem i jeho nadřízeným. Podle toho postavíme tým. Jestli bude čtyř, pěti nebo šestičlenný, nejsem schopný říci zatím přesně," podotkl. Odmítl přitom názor TOP 09, že žádost policie o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání kvůli předraženému nákupu letounů CASA bez znaleckého posudku, obsahovala chyby.

Postupovat bude policie i při vyšetřování případu ROP Severozápad. Šlachta se domnívá, že jde o organizovaný zločin. "Není to selhání jednotlivce," uvedl.

Jeho slova potvrdil i Martinec. "Celkově byl systém velmi sofistikovaný. Jenom policie a státní zastupitelství nejsou těmi, co by měli zneužívání dotací rozkrývat. V současné době šetříme asi 16 případů poškozování zájmů EU," prozradil.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688