TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.07.2012 08:01:20

Poslanci vydali Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci ve středu vydali místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání, pro vydání jich hlasovalo 117, proti 45. Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA.

Proti vydání Parkanové se postavilo 30 poslanců TOP 09, 14 poslanců ODS a nezařazený Jaroslav Škárka. Zdrželo se 14 poslanců a pro vydání hlasovalo 117 přítomných. Celkem se hlasování zúčastnilo 176 členů dolní komory parlamentu.

Parkanová se bezprostředně po svém vydání přihlásila o slovo. "Vážené dámy, vážení pánové. S ohledem na výsledek hlasování rezignuji na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny," prohlásila. Pravá část jednacího sálu poté Parkanovou vyprovodila potleskem.

Jednání o vydání trvalo téměř pět hodin, Parkanová před plénem sněmovny mluvila zhruba 50 minut. Ve své řeči rozporovala jednotlivé výňatky z žádosti policie, jejíž tvrzení opakovaně označila jako lživá či nesmyslná.

Podle místopředsedkyně sněmovny se jedná o jednoduchý spor, který spočívá v tom, zda mělo ministerstvo obrany pod jejím vedením povinnost zadat při nákupu letounů CASA posudek na cenu, či nikoliv. "Právní posudky, které mám v ruce, tvrdí, že jsem podobnou povinnost neměla," uvedla Parkanová.

Parkanová ve svém projevu také odmítla, že mohla odhadnout cenu letounů a prohlásila, že společnost, která vypracovala posudek na cenu pro policii, nemá například bezpečnostní prověrku, a proto nemohla mít detailní informace o ceně.

"Z výše uvedeného je zřejmé, že odmítám jakékoliv nařčení z trestného činu. Já nevím, co stojí za tímto obviněním. Spíš mám zatím dojem, že účelem je stíhání samotné. Stíhání totiž v politice znamená hektolitry špíny," podotkla Parkanová.

Velkou oporu nalezla Parkanová podle očekávání ve svém stranickém kolegovi, ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který nejen ji, ale i její postup ve středu opakovaně hájil.

Vlasta Parkanová není v tomto funkčním období první, koho sněmovna vydala. Poslanci již rozhodli o vydání Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (nez.), Davida Ratha (nez.) a Otto Chaloupky (VV).

Již v úterý doporučil poslancům vydat místopředsedkyni sněmovny mandátový a imunitní výbor. Z jeho 15 členů hlasovalo pro vydání 10, čtyři se zdrželi a jeden byl proti. Pro doporučení vydat Parkanovou tak hlasovali i dva zástupci koalice.

Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA v době, kdy šéfovala ministerstvu obrany. Parkanová totiž k nákupu letadel nenechala vypracovat znalecký posudek o ceně a způsobila tak údajně státu škodu 658 milionů korun. Svá provinění však popírá a shodně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdí, že takovou povinnost vůbec neměla.

Kalousek dokonce žádost policie označil za "bezprecedentní policejní útok na demokratické rozhodovací mechanismy státu". Do celé kauzy se zapletl ještě víc poté, co telefonoval hlavnímu vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi, který telefonát považoval za nátlak. Případ tím Kalousek ještě víc rozvířil. Opozice ho kvůli hovoru s Mazánkem vyzvala k rezignaci, jeho odchod žádají i osobnosti veřejného života bojující proti korupci.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu. Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy.

Filip Nachtmann, Karolina Brožová, Martina Týblová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

12.07. 22:58  Kalouskova obrana (Jiří O.)
12.07. 14:57  Kalouskova obrana (Jiří O.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688