TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  29.05.2012 10:10:05

PwC: Výroba elektromobilů ve světě se do pěti let zdesetinásobí

PRAHA (MEDIAFAX) - Poradenská společnost PwC odhaduje, že do roku 2016 se světová produkce elektromobilů zvýší na více než 950 tisíc vozidel ročně, loni vyrobily automobilky po celém světě více než 90 tisíc vozidel na elektrický pohon. PwC o tom informovalo v úterý.

Vozy na elektrický pohon se v současné době na celkové automobilové produkci podílejí sotva jednou desetinou procenta. Jak firma uvádí, těžko by se však našla na světě automobilka, které nemá v záloze alespoň ve vývojové fázi nějaký elektromobil. S rozvojem potřebné infrastruktury se bude zvyšovat i podíl elektromobilů na celkové produkci odvětví. V roce 2016 by měl dosáhnout necelého jednoho procenta.

"Už v příštím roce překročí světová produkce elektromobilů hranici půl milionu vyrobených kusů. Elektromobily jsou jednou z možností, na kterou se výrobci automobilů zaměřují ve snaze o splnění stále přísnějších emisních limitů. Masivnějšímu rozšíření tohoto pohonu však stále brání jen pomalu se rozšiřující infrastruktura a relativně krátká výdrž baterií," přiblížil Jiří Zouhar, vedoucí Automobilové expertní skupiny PwC Česká republika.

"Výrobci si navíc uvědomují vzácnost řady vstupů pro jejich výrobu. Současné elektromobily tak jistě nepředstavují finální technologii. Výrobci se proto poohlížejí i po alternativách využívajících dostupnější zdroje," doplnil.

Rostoucí produkce elektromobilů souvisí i s větším zájmem automobilem i jejich zákazníků o ekologickou stránku provozu vozidla. Svou roli hraje i regulace na národní i mezinárodní úrovni. Zklamaní tak podle firmy budou příznivci silných velkoobjemových motorů. Výroba automobilů s motory s objemem nad čtyři litry klesne během následujících pěti let o 14 procent, produkce tří až čtyřlitrových aut bude stagnovat. A to v období, kdy celková globální produkce automobilů se za následujících pět let zvýší o třetinu.

"Stále přísnější ekologické limity, rostoucí ceny benzinu a ekologičtější cítění zákazníků mění zažitá pravidla v automobilovém průmyslu. Automobilky tak řeší nejen to, jak poskytnout zákazníkovi nejlepší požitek z jízdy, ale musí mu dát jistotu, že se svým nezůstane před branami města s ekologickými limity. Supersportovní či terénní vozy na elektrický pohon či biopaliva tak už dávno nepatří jen do kategorie studií a prototypů," upozornil Zouhar.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688