Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.11.2001 13:54:25

Vyjádření skupiny akcionářů k situaci v HPH


Prohlášení k situaci v HPH

RNDr. Petr Kaňovský

 

Na základě informací, které jsem získal z denního tisku, od Komise pro cenné papíry, generálního ředitele HPH (Mgr. Nového), likvidátora HPH (doc. Častorála) a některých akcionářů (zejména pana Matějky) jsem se rozhodl vydat jménem skupiny 20 akcionářů, které zastupuji na základě plné moci, s podílem 0,8322 procent základního kapitálu, následující prohlášení.

 

  1. V současné době stojíme plně za likvidátorem a podporujeme všechny kroky, které podniká.
  2. Probíhající výplatu záloh drobným akcionářům na odkup vlastních akcií považujeme, v souladu se stanoviskem Komise pro cenné papíry (např. odstavec 4 zprávy na https://www.kurzy.cz/zpravy/ za zcela nezákonnou. Tento postup představenstva poškozuje všechny akcionáře společnosti. Jak mimo jiné vyplývá z textu smlouvy, akcionáři pravděpodobně budou povinni získané prostředky vrátit Ze stanoviska KCP navíc vyplývá, že za uzavření neplatných smluv mohou být odpovědni, se všemi pro ně negativními důsledky, i drobní akcionáři, kteří tyto smlouvy uzavřeli.
  3. Z výše uvedených důvodů doporučujeme drobným akcionářům, aby s představenstvem HPH neuzavírali žádné smlouvy týkající se akcií HPH.
  4. Současnou “nabídku” pana Nového na odkup větších akcionářů za cenu 300-600 považujeme za absolutně nepřijatelnou. Podle našeho názoru tato nabídka není podložena absolutně žádnými zárukami. Nabídka je značně neurčitá již v tom, že nemá být stanovena pevná cena za jednu akcii společnosti. Argument, že by “spekulanti” měli dostat méně než jiní akcionáři, je absolutně nepřijatelný, neboť mimo jiné cena na trhu byla podmíněna aktuální výší rizika.
  5. Jsme přesvědčeni, že nutnou podmínkou pro to, aby bylo možné o odkupu uvažovat, je poskytnutí veřejných garancí. Jedná se zejména o to, že požadujeme, aby se jednalo o závaznou (neodvolatelnou) nabídku převzetí se všemi záležitostmi uvedenými v paragrafu 183 obchodního zákoníku. Mimo jiné se jedná o stanovení pevné ceny (ve výši minimálně 600 na akcii) a stanovením termínu, do kdy budou akcie odkoupeny. Důrazně odmítáme jakékoliv snahy o selekci akcionářů podle jakéhokoliv klíče.
  6. Není pravdou, že v současné době podporujeme výplatu 600 na akcii před likvidací. Teprve po zvážení dalších informací (viz například bod 5) je možné se rozhodnout, který krok pro nás může být výhodnější.
  7. Na základě stanoviska Komise pro cenné papíry podporujeme ponechání pozastavení obchodování s akciemi společnosti a to až do doby, kdy bude vyjasněna situace ve společnosti. Jsme přesvědčeni, že tento krok je pro akcionáře výhodný. Podle našeho názoru pro pozastavení obchodování existuje více dobrých důvodů. Některé důvody jsou uvedeny v odstavcích 1-3 zmíněného stanoviska Komise. Jako jeden z nejdůležitějších důvodů vidíme možnost uvedenou v odstavcích 6-10 odpovědi Komise.
  8. Otevřený dopis pana Matějky z 12.11.2001 považujeme za značně tendenční a s některými v něm uvedenými údaji absolutně nesouhlasíme.
  9. Důrazně žádáme všechny osoby, aby se zdrželi jakkoliv hovořit našim jménem, případně jménem jiných akcionářů, kteří jim k tomu nedali pověření.
  10. Podle našeho názoru by od pana Matějky bylo dobré, kdyby veřejně uvedl, za kolik akcionářů vlastně hovoří, jaký mají podíl na hlasovacích právech a kolik sám vlastní akcií. Jsme si sice vědomi, že se jedná o jeho soukromé informace, které nemusí nikomu sdělovat, pokud si však dovoluje mluvit za “naprostou většinu drobných akcionářů”, mohl by tyto informace veřejně sdělit. Naše skupina tyto informace zveřejňuje pravidelně.
  11. Závěrem bychom rádi zopakovali, že v současné době akcionáři mají zakázáno jakkoliv nakládat se svými akciemi. Z tohoto důvodu jsou jakékoliv návrhy (například pana Nového) zcela bezpředmětné a tedy též nepřijatelné. Podle našeho názoru se jedná o cílený postup s cílem ovlivnit názory akcionářů a Komise pro cenné papíry.
  12. Akcionáři mají jedinou možnost, a to vyčkat do doby, kdy dojde k vyřešení vzniklé situace. Přestože chápeme, že již mohou být netrpěliví, jiná možnost nyní není. Současně je možné pochopit, že ne všechny informace může likvidátor, KCP i Policie akcionářům sdělit. Situace je natolik závažná, že to pravděpodobně není možné. Protože je navíc zakázáno nakládat s akciemi společnosti, akcionáři stejně nemají možnost případné získané informace použít ke svým investičním rozhodnutím.
  13. Pevně věříme, že se likvidátorovi podaří získat kontrolu nad společností a i s naší pomocí dokončit likvidaci společnosti a vyplatit akcionáře Tomu se snažíme co nejvíce pomoci. Za sebe slibuji, že nikdy nenadřadím zájmy naší skupiny nad zájmy ostatních akcionářů a vždy se budu snažit dělat kroky, které podle našeho názoru mohou být pro akcionáře výhodné.

 

V Brně, dne 15.11.2001

Petr Kaňovský

Zástupce jedné skupiny akcionářů HPH

Email: pkanovsk@math.muni.cz


Souhrn zpráv a komentářů k celé kauze HPH naleznete ZDE.


Poznámka redakce:
Upozorňujeme, že tato zpráva nemusí vyjadřovat stanovisko redakce Zpravodaje.cz. Redakce rovněž nenese žádnou odpovědnost za jednání jednotlivých akcionářů z ní vyvozené.



Doporučujeme:

Odhady pro růst indexů - zdrženlivý optimismus 
Převod černých aktiv IPB začne tento čtvrtek a... 
Vláda klade TVRDÉ podmínky kupci energetiky 
Můžeme očekávat půlprocentní snížení 
USA: Investiční T!P... 

Souhrnný přehled dění kolem teroristického útoku v USA

15.11. 21:30  tak pomalu... (jomo)
15.11. 21:30  tak pomalu... (jomo)
15.11. 21:27  tak pomalu... (jomo)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688