TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.05.2012 10:20:05

NKÚ: Na stavbě Pražského okruhu stát plýtvá, škody jsou miliardové (14.5.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Na výstavbě Pražského okruhu se v nevídané míře plýtvá státními penězi, škody jdou do miliard, informoval o svém zjištění Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v pondělí ve své tiskové zprávě. Úřad podává trestní oznámení kvůli možným podvodům a zneužití pravomocí.

Ministerstvo dopravy v roce 2001 počítalo s tím, že bude stavba, za kterou stát měl zaplatit 48,2 miliardy korun, hotová do roku 2008. Inspektoři zjistili, že v roce 2012 je místo 83 kilometrů zprovozněná necelá polovina, za kterou už daňoví poplatníci dali 34,8 miliardy korun. Navíc termín dokončení není závazně určený, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odhaduje, že stavbu dokončí přibližně v roce 2020. Podle jeho nových propočtů by už měl okruh celkově stát 106 miliard korun.

Stavby nebyly podle NKÚ kvalitně připravené, například na místě, kde se okruh kříží s dálnicí D1, vybralo ředitelství projekt mimoúrovňové křižovatky bez posouzení ostatních možných variant, a potom ho stejně změnilo. "Výsledkem bylo rozhodnutí o demolici čerpací stanice umístěné v místě křížení. ŘSD uhradilo za vyvlastnění pozemků o rozloze 9 719 metru čtverečných, na kterých byla čerpací stanice umístěna, částku 300 milionů korun, tj. 30 867 za metr čtverečný," dodává úřad.

Dalším příkladem špatného hospodaření je vysoká hodnota víceprací, u jedné stavby byly skoro stejně drahé jako původní cena ze zadávacího řízení.

U devíti případů porušilo ŘSD zákon o veřejných zakázkách, mezi roky 2005 až 2011 udělalo chyby ve stavbách za 5,7 miliardy korun.

Úřad konstatuje, že stát pořádně nekontroluje, jestli nejsou projekty předražené. "Motivace ŘSD k řešení nákladovosti staveb je prakticky nulová," říká kontrolní závěr. Územní a stavební řízení často trvají více než 10 let, vytýká dále NKÚ.

Inspektoři kvůli podezření z páchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku podali trestní oznámení Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4.

ŘSD se ke zprávě prozatím vyjadřovat nechtělo. "Tuto zprávu jsme zatím oficiálně neobdrželi. Předpokládám, že naše stanovisko bychom mohli zveřejnit zítra," řekla v pondělí Mediafaxu vedoucí oddělení komunikace ŘSD Martina Vápeníková.

Zpráva na ředitelství navíc přichází ve chvíli významných personálních změn. Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) totiž v pátek jmenoval do funkce generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka. Ten nahradí Reného Porubu, který řídil organizaci od září loňského roku.

Jednoznačnými prioritami nového generálního ředitele bude stabilizace ŘSD, zlepšení komunikace vůči spolupracujícím subjektům a veřejnosti, dořešení problematiky dálnice D47 a modernizace D1. V neposlední řadě bude úkolem nového ředitele také čerpání dotací z evropských fondů a příprava projektů pro nové rozpočtové období.

Petr Šour, Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688