TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.03.2012 11:30:05

Monopolní postavení České pošty skončí, rozhodli poslanci

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká pošta přestane být výhradním dodavatelem zásilky s písemnostmi do 50 gramů nebo s cenou do 18 korun. Normu rušící monopolní postavení České pošty pro doručení písemností schválili ve středu poslanci ve třetím čtení.

"Jediný důsledek, kterého jste dosáhli, bude rušení poboček České pošty v malých městech," pronesl po hlasování předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc směrem k lavicím koaličních zákonodárců.

Novela zapracovává do českého právního řádu evropskou směrnici. Završuje postupný proces liberalizace evropského poštovního trhu a v této souvislosti ruší zbývající část dosavadního monopolu, kterým Česká pošta disponuje.

Třetí poštovní směrnice současně upravuje dosavadní systém financování. "Financování univerzální služby, kdy zvýšené náklady spojené s poskytováním poštovních služeb v řídce obydlených oblastech jsou na základě monopolu hrazeny ze zisků z oblastí s nižšími náklady (města, aglomerace), nelze dále aplikovat. Prioritně proto bude uplatňován systém úhrady nákladů spojených s univerzální službou nákladově orientovanými cenami," píše se v materiálu.

Novela zákona bude nově pro držitele poštovní licence obsahovat povinnost sdílet některé služby a vybrané prvky jeho poštovní infrastruktury.

Podle materiálu licence České poště vyprší až koncem roku 2017, následně se vyhlásí výběrové řízení na nového dodavatele služeb.

"Jde o to, že máme liberalizovat poštovní trh, ale zároveň jako akcionáři České pošty bychom měli mít na mysli to, že liberalizace by neměla znamenat zánik České pošty nebo její drobení. Nikdo nezpochybňuje, že by tady měla být nějaká konkurence. Ať tu je, ale nevidím sebemenší důvod, proč bychom tu Českou poštu měli jakýmkoliv způsobem se snažit oslabit," pronesl výhrady k zákonu předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD).

Smyslem novely je dokončení liberalizace poštovního trhu a odstranění zbývající části poštovní výhrady, která se dnes vztahuje na písemnosti do 50 g nebo s cenou do 18 korun.

Povinnost státu zajistit minimální rozsah základních poštovních služeb zůstane zachována.

Karolina Brožová, Jan Kálal, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688