Stratton Prague (Stratton Prague)
Akcie ve světě  |  07.03.2012 09:57:52

Stručné shrnutí US trhů dne 6.3.12 – nejhorší výkon t.r.

Úterní obchodní den lze charakterizovat jednoznačně jako zatím nejhorší v tomto roce z hlediska finálních čísel indexů, když jsme se „dočkali“ trojciferného poklesu indexu DJIA a ani ostatní indexy nemohly odolat zhoršenému sentimentu trhů.

Určitými katalyzátory poklesu byly jednak informace o sníženém vládním výhledu čínské ekonomiky na rok 2012 z 8% na 7,5% (nejnižší výhled za posledních 8 let) a rovněž velké spekulace kolem další otázky, totiž ekonomického zotavení evropských ekonomik. Pozitivně do tohoto tématu nepřispěl report HDP eurozóny za 4.Q., který i po revizi zůstal v kontrakčním stavu na -0,3%.

Dalším axiomem je v současné době probíhající proces, resp. příprava swapu řeckého dluhu ve vztahu k privátním držitelům dluhových instrumentů. Termín pro přihlášení alespoň 75% podílu těchto subjektů je do čtvrtka a tudíž stoupá nervozita kolem tohoto problému. V případě nižšího počtu participantů (na úrovni 66%), může být aktivována klauzule CAC podle nového řeckého zákona a odpis dluhopisů bude realizován stejně. Včera se k této akci vyjádřila bankovní skupina Institute of International Finance (IIF). Ta vydala report o tom, že v případě neřízeného řeckého defaultu mohou být způsobeny škody v eurozóně za cca 1 bil. EUR (1,36 bil. USD) a zřejmě by Španělsko a Itálie byly nuceny vyhledat pomoc.

Nejhorším sektorem byly v úterý finance, které zhoršený sentiment odnesly nejvíce a zaznamenaly jako celek ztrátu 2,5%, nicméně od začátku t.r. jsou stále o cca 10% výše.

Hlavní US akciové indexy tak zakončily sestupnou burzovní pouť s těmito čísly: DJIA 12759,20 bodů (-1,57%), Nasdaq Composite 2910,32 bodů (-1,36%) a SP 500 1343,36 bodů (-1,54%). Index SP 500 tedy v závěru našel podporu na hranici 1340 bodů. Index volatility zaznamenal takřka měsíční maximum, když VIX na CBOE posílil na hodnotu 20,87 USD, tj. +2,82 USD, resp. +15,62%.

Na komoditních trzích včera také došlo k poklesu a CRB Commodity Index odevzdal -1,6%, což bylo nejvíce za poslední dva měsíce. Nyní se ropa nachází na kursu 105,16 USD za barel a zlato je na ceně 1673,90 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3134.

Podle ekonomického kalendáře jsou na programu tyto makroindikátory: MBA Mortgage Index, zásadní údaj ADP Employment o počtu nových pracovních míst v soukromém sektoru za únor s očekáváním 220 tis., produktivita práce za 4.Q. s číslem 0,9%, náklady na jednotku práce za 4.Q. s cifrou 1,1%, dále zásoby ropy a stav US spotřebitelských úvěrů za leden s předpokladem 13,4 mld. USD.

Trading v Asii pokračuje v korekčním stylu a Nikkei Average skončil -0,64%, HangSeng je -0,82% a Shanghai Composite skončil -0,65%.

Indikace US futures se zatím překlopily do plusů, když DJIA je +34 bodů, Nasdaq 100 +6,75 bodů a SP 500 +3,90 bodů.

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688