TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.01.2012 04:03:47

Monti se sejde s Merkelovou a Sarkozym

ŘÍM (MEDIAFAX) - Italský premiér Mario Monti se sejde v pátek v Římě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Debatovat budou o ekonomické situaci v eurozóně a je možné, že Monti opět "vyrukuje" s naléháním, aby Itálie měla nějaké výhody.

Italský premiér Mario Monti totiž už před schůzkou s Merkelovou (11. ledna) varoval před antievropskými náladami v Itálii v případě, že vysoce zadlužená Itálie nezíská od EU za svůj úsporný program nějaké výhody, třeba snížení úrokových sazeb. EU musí podle Montiho uznat Itálii úsilí v boji s dluhovou krizí, nebo bude riskovat, že třetí největší ekonomika eurozóny "spadne" do rukou antievropských populistů. Monti, který nastoupil do úřadu před necelými dvěma měsíci v rámci úřednické vlády, to uvedl v rozhovoru pro německý list Die Welt. "Problémem je ale to, že i přes tyto oběti nevidíme ústupky ze strany EU, jako například ve formě snížených úrokových sazeb," řekl Monti.

Monti zopakoval v rozhovoru pro list Die Welt několikrát, že Italové přinesli velkou oběť, když dobrovolně přijali výrazné škrty prosazované jeho úřednickou vládou. "Pokud Italové v blízké době nedostanou hmatatelné odměny za svou připravenost k úsporám a reformám, vypuknou v Itálii protievropské protesty, které se rýsují už dnes. Budou namířeny i proti Německu, které platí za původce netolerance v EU, a proti Evropské centrální bance," varoval Monti. "Nemohu být úspěšný se svou politikou, pokud se nezmění politika EU. Jestliže k tomu nedojde, Itálie, která byla vždy proevropskou zemí, může spadnout do rukou populistů," zdůraznil italský premiér.

Montiho úřednická vláda ve snaze zabránit hospodářskému kolapsu země a uklidnění investorů "protlačila" v tamním parlamentu úsporná opatření ve výši 30 miliard eur (773,6 miliardy ) a připravuje ještě další kroky na podporu hospodářského růstu.

Pokud jde o opatření proti dluhové krizi, Monti má oproti Merkelové jiný názor například na zapojení Evropské centrální banky (ECB) do boje s krizí a také ohledně vydávání společných eurodluhopisů. Zatímco Merkelová je proti tomu, Monti naopak obojí prosazuje.

Monti ocenil přínos spolupráce obou nejsilnějších unijních ekonomik (Německa a Francie) pro rozvoj EU, kritizoval ale samostatnou politiku kancléřky Merkelové a Sarkozyho při řešení evropských záležitostí. "Oba by udělali významnou chybu, pokud by věřili v to, že mohou vládnout EU sami. Evropa má řadu center a Itálie je jedním z nich," upozornil Monti.

Ten podporuje vznik daně z finančních transakcí, ale jen za předpokladu, že na ni přistoupí celá Evropská unie. "Jsme této iniciativě na celoevropské úrovni otevřeni. Pokud by ale byla jen na úrovni eurozóny, už si tím nejsem tak jist," řekl po jednání s Merkelovou Monti. Daň z finančních transakcí nejvíce prosazuje Sarkozy.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. Země ale bojuje s výrazným zadlužením ve výši kolem 1,9 bilionu eur (téměř 49 bilionů ) a růstem úroků ze státních dluhopisů, kvůli kterému Itálii hrozí snížení úvěrového ratingu.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688