TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.12.2011 08:00:27

MF DNES: Exministr Kocourek měl účet u Key Investments už dávno před

PRAHA (MEDIAFAX) - MF DNES získala doklady, že v letech 2002 až 2006, když byl exministr Martin Kocourek ještě poslancem, prošlo přes jeho účet u firny Key Investments přes osm milionů. Nedávno přitom popřel, že by někdy byl klientem firmy. Informuje o tom v úterním vydání.

Když minulý měsíc Kocourek vysvětloval svou podivnou šestnáctimilionovou transakci své matky právě s makléři Key Investments, svůj osobní vztah k firmě nepřiznal. Připustil jen, že součástí matčiny transakce z roku 2008 byly kromě dvou milionů jeho vlastní peníze. Hlavně proto, aby "své historické a rodinné finance" takzvaně odklonil od manželky, s níž se tedy rozváděl. Jinými slovy: Přiznal, že dal na jaře 2008 dohromady peníze ze svých pojistek, pozůstalosti, úspor a podnikání a ty pak svěřil do správy Key Investments, aby je zamaskoval před manželkou. Důvodem, proč si ministr, jenž byl v roce 2008 členem dozorčí rady polostátní firmy ČEZ, vybral k finanční hře na schovávanou zrovna Key Investments, byla podle něj známost se zakladatelem firmy Vladimírem Kroužeckým. Stálo ho to křeslo ve vládě.

MF DNES však nyní získala dokumenty, že Kocourek sám měl s makléřskou firmou smlouvu už od roku 2002, kdy si tam poslal pět milionů korun. O rok později už bylo na jeho účtu osm milionů. Pak se podle informací MF DNES vše přesunulo zřejmě do sesterské firmy na Slovensko. Zda šlo o stejné peníze, které se v roce 2008 zčásti objevily na účtu jeho matky Jindřišky Kocourkové, není jasné.

MF DNES požádala exministra Kocourka znovu o vysvětlení, žádost však zůstala bez odezvy. Činností Key Investments se nyní zabývá policie, protože firma svým klientům letos místo jejich peněz vrátila neveřejně obchodovatelné dluhopisy firem kolem skupiny Via Chem. A policii zajímají i Kocourkovy finance. Už dříve řekl, že všechny peníze získal legálně, doklady však prý ukáže jen policii. Kocourek by měl své finanční poměry doložit proto, že byl v letech 2002 až 2006 poslancem a pak kontroloval ČEZ. Ten přitom Key Investments přidělil několik zakázek.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688