TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.12.2011 19:15:06

Nečas: Z našeho stanoviska jsme na summitu EU neustoupili ani o píď

BRUSEL (MEDIAFAX) - Česká republika neustoupila ze svých pozic na summitu Evropské unie (EU) ani o píď. Prohlásil to po jednání v Bruselu předseda české vlády Petr Nečas (ODS).

"Přijížděl jsem do Bruselu s tím, že vláda české republiky preferuje, aby byla dosažena dohoda o změně základních smluv celé sedmadvacítky, která by umožnila eurozóně urychlit kroky, které vedou ke konsolidaci jejích veřejných financí. To byla jednoznačně verze, které jsme dávali přednost," řekl Nečas s tím, že Česká republika měla od počátku výhrady k některým "právním trikům typu pokusit se využít protokolu 12 a podobně".

"Jako druhou možnost jsme připouštěli prolomení jakéhosi tabu, to znamená možnost v případě, že nebude možné dosáhnout dohody na úrovni sedmadvacítky o změně základních smluv, tak vytvoření systému mezivládní smlouvy pro členské země eurozóny. Ani v jednom z těchto případů vláda české republiky nezaujala pozici, že by Česká republika se měla zúčastnit té akce eurozóny," řekl český premiér s tím, že takový mandát mu pro jednání schválila vláda.

"My jsme vlastně, až do této chvíle, kdy skončila Evropská rada, ze svého stanoviska neuhnuli ani o píď," uvedl premiér.

Podle Nečase se bude česká vláda i bez ohledu na to jestli přistoupí k akci eurozóny snažit snižovat deficit státního rozpočtu. "Je to věc, kterou vláda České republiky chce a bude dělat bez ohledu na to, jestli je vázána nějakou mezinárodní smlouvou," prohlásil předseda vlády.

Nečas také prohlásil, že přistoupit k dohodě eurozóny nebylo v podstatě možné. Nečasovi vadí, nikdo vlastně doposud nezná její obsah, a že jde jen o velmi rámcové tezovité části, kde není znám konkrétní obsah ani články dohody a není ani jasné, kdy a za jakých okolností dojde k přesunu pravomocí národních států na Brusel.

"V každém případě ale, symbolicky, znamená ten závěr členských zemí eurozóny jít cestou mezivládní smlouvy jeden velmi jasný signál. Ukazuje to totiž mimo jiné, že dva roky fungující Lisabonská smlouva byla slepou uličkou," uvedl premiér.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688