TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  07.12.2011 19:10:05

Nečasův kabinet odsouhlasil nařízení upravující podmínky pro biomasu a biopaliva

PRAHA (MEDIAFAX) - Konkrétní požadavky na způsob pěstování biomasy a výroby biopaliv a biokapalin jsou součástí nařízení, které ve středu podle informací zdroje agentury Mediafax schválila vláda. Cílem transpozice unijní směrnice je ochrana biodiverzity a úspora emisí skleníkových plynů proti fosilním palivům.

Nařízení vlády zapracovává příslušné předpisy Evropské unie a stanovuje kritéria udržitelnosti biopaliv a biokapalin. Určuje požadavky na systém kvality a hmotnostní bilance, obsahové náležitosti prohlášení a dílčího prohlášení o shodě s kritérii udržitelnosti a náležitosti samostatného prohlášení pěstitele biomasy. Součástí normy jsou i základní hodnoty produkce emisí skleníkových plynů pro fosilní pohonné hmoty.

Sledovaná kritéria udržitelnosti dělí nařízení do tří skupin. Zabývá se minimální výší úspory emisí skleníkových plynů oproti srovnatelnému fosilnímu palivu a požadavkem na ochranu biologické rozmanitosti. Cílem kritérií je i zamezení negativním účinkům při přeměně půdy s vysokou zásobou uhlíku na půdu pro pěstování biomasy.

Unijní směrnice vyžaduje úsporu emisí skleníkových plynů ve výši 35 procent do konce roku 2016. Od ledna 2017 se má úspora zvýšit na 50 procent a o rok později dokonce na 60 procent. Poslední kritérium se má týkat ale jen zařízení, která budou uvedená do provozu v roce 2017.

U ochrany biodiverzity EU například požaduje, aby biomasa na výrobu biopaliv a biokapalin nepocházela z lesů nebo chráněných území.

Negativními vlivy, kterým by vládní nařízení mělo zamezit, je například pěstování biomasy na bývalých mokřadech nebo zalesněných plochách. Protože jde o území s velkou zásobou uhlíku v půdě nebo vegetaci, při přeměně na půdu pro biomasu uložený uhlík zpravidla unikne do atmosféry. Vzniká tak oxid uhličitý, který ve výsledku neguje pozitivní dopad, který by jinak výroba a používání biopaliv na životní prostřední mělo mít.

Díky přechodným ustanovením nařízení se zpřísněné podmínky nedotknou biopaliv, biokapalin nebo meziproduktů vyrobených v Evropské unii do konce letošního roku. Také biomasa vypěstovaná v unii do 31. prosince 2011 se nových, tvrdších pravidel nemusí bát.

Vládní nařízení, pod kterým je podepsaný premiér Petr Nečas a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (oba ODS), nabude účinnosti 15. dnem po svém vyhlášení.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688