Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  06.11.2011 13:23:52

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (6.11.2011)


Zmatky v řeckém dramatu pokračují. Papandreova vláda přežila hlasování o důvěře, další vývoj bude ovšem jistě stále dominantním faktorem pro vývoj trhů na obou březích Atlantiku. Stále více se mluví také o Itálii. Praha by se mohla od evropského obchodování odtrhnout, protože své výsledky oznámí těžké váhy indexu PX - ČEZ, Komerční banka a Telefónica.

Wall Street

Americké trhy od úterý posilovaly, ovšem nedokázaly v týdenním srovnání napravit úterní pokles a v průměru ztratily dvě procenta (S&P 500 -1,86 %). Největší starosti investorům dělalo řecké referendum, nepomohly ani lepší data z trhu práce. Výsledkem byl první týdenní pokles po více než měsíci.

Nezaměstnanost v USA klesla na 9 %. Mají se trhy radovat?

K lepší náladě v druhé polovině týdne přispěl po svém zasedání i Fed v čele s Benem Bernankem, který sice neoznámil další vlnu kvantitativního uvolňování, ale vyslal poměrně pozitivní signály ohledně růstu americké ekonomiky.

Vzrostla ovšem volatilita, a to není dobrý signál pro akcie. "Pro potvrzení střednědobého nákupního signálu pro index S&P 500 je nutné, aby index volatility VIX uzavřel pod 30 body," vysvětlil ve svém technickém komentáři pro Investiční web opční trader Josef Košťál.

V novém týdnu se přímo v Americe významných makročísel dočkáme až v pátek, kdy bude zveřejněn index důvěry Michiganské univerzity. Ve čtvrtek pak budou jistě sledována týdenní čísla z trhu práce.

Zatím stále velice pozitivně vyznívá výsledková sezóna. Ta pokračuje i příští týden čísly z technologického (Nvidia, Cisco Systems), průmyslového (General Motors) i spotřebitelského (Macy's, Kohl's) sektoru.

Výsledková sezóna: Středa bude ve znamení velkých amerických firem

Pokud bude pokračovat uklidnění v Evropě okolo Řecka, a zároveň se nezblázní italský premiér Berlusconi, měl by vůči euru oslabovat dolar. To by pak mohlo podpořit růst ceny zlata, dalšího oblíbeného bezpečného přístavu v době nejistoty.

"Letošní maxima nad 1 900 dolarů ovšem zlato do konce roku nepřekoná," upozornil ve svém komentáři pro Investiční web komoditní analytik Jiří Tyleček z X-Trade Brokers.

 

Roubini: Když se rozpadne eurozóna, svět zešílí

Pražská burza

Pražská burza citlivě reagovala na dění v Evropě, index PX ztratil za týden 5,16 %. Nejvíce klesajícím titulem byla Erste Group (-14,9 %), jediné v plusu zůstaly akcie  AAA Auto (+0,8 %).

ČS: Listopadová akciová strategie pro české akcie

Výsledková sezóna pokračovala čísly Fortuny a Unipetrolu. Obě firmy zklamaly analytiky, za celý týden ovšem patřily k tomu lepšímu, co pražská burza nabídla.

Ve čtvrtek ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na 0,75 %, objevil se ovšem již jeden hlas pro její snížení. ČNB také představila novou základní prognózu (mimo alternativních), která očekává nižší růst příští rok (1,2 %; dosud 2,2 %) a v roce 2013 (2,7 %; dosud 3,8 %).

Výsledková sezóna zažije v Praze svůj vrchol právě v příštím týdnu. Kromě technologické štiky v podobě KIT digital své výsledky představí opravdové "velryby" českého akciového oceánu – KB, ČEZ a Telefónica.

V úterý vše odstartuje  KB. "Banka by měla potvrdit solidní pozici českého bankovního sektoru, její pozici ovšem může ohrozit její matka Société Générale," uvedl ve svém odhadu výsledků hospodaření KB analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Ve středu jsou na řadě ČEZ a KIT digital. "V případě ČEZ čekáme 31% meziroční propad čistého zisku, a to hlavně kvůli nižší ceně elektřiny, 32% dani na bezplatné emisní povolenky a ztrátě z přecenění akciových opcí maďarského MOL (pokles ceny o 30 %). Čísla by neměla mít výrazný cenový impulz," uvedl v pravidelném týdenním komentáři Milan Vaníček, hlavní analytik, J&T Banky.

KIT digital by mohla oznámit nové zakázky a potvrdit výhled na celý rok. "Relativně nedávné navýšení kapitálu by mohlo přinést kýžený zmiňovaný efekt další potenciální spolupráce, která by se měla postupně přetavit do pozitivních provozních čísel," tvrdí Vaníček.

KIT digital čeká hvězdná dekáda

Ve čtvrtek odpoledne svá čísla připojí také operátor Telefónica. "Čistý zisk za 3. kvartál 2011 očekáváme ve výši 2,247 miliardy , což znamená mezikvartální zlepšení o zhruba 20%," odhaduje analytik Cyrrusu Ondřej Moravanský.

 

Česká výsledková sezóna: Kdo a kdy oznamuje

Evropa

Evropské akcie zažily prudký propad a za týden ztratily sedm procent (DJ Eurostoxx 50 -6,94 %).

Politici jednali, až se z nich prášilo, řecký premiér Papandreu "naprosto bez nátlaku" nakonec odvolal, co předtím oznámil, a sice záměr uspořádat referendum o přijetí evropské pomoci. Jeho vláda vydržela, další vývoj bude bedlivě sledovaný, situace se mění z hodiny na hodinu.

Během týdne ztrácely především banky. Například BNP Paribas v rámci oznámení výsledků za třetí kvartál ohlásila odpis řeckých dluhů za zhruba 2 miliardy eur. Velké odpisy se týkaly také Commerzbank a dalších.

V novém týdnu budou proto kromě politických jednání znovu nejvíce sledovány výsledky evropských bank, mimo jiné francouzské Société Générale nebo belgické KBC.

Čím nás v týdnu překvapí Société Générale a další evropské banky?

Z makrodat budou jistě sledovány především údaje o německé průmyslové výrobě. Německo táhne Evropu, jeho zpomalení, už několikrát signalizované, by proto mělo tvrdý dopad na evropské akcie.

Dlouhodobě by na trhy naopak pozitivně mělo zapůsobit snížení sazeb ECB. Nový šéf centrální banky Draghi se tak uvedl v úřadu velice dynamicky.

 

Buď to Berlusconi vzdá, nebo v pondělí poteče na burzách krev


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688