Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  28.10.2011 15:15:34

Máte malé zisky? Příští rok zaplatíte na dani více

Podmínky pro drobné podnikatele se příští rok opět zhorší. Na daňových odvodech odvedou více. Proč? Opět se zvyšují povinné odvody na sociálním a zdravotním pojištění. O kolik se zvyšují? Kdo platí minimální platby?

Přestože se sociální a zdravotní pojištění při debatách o daňovém zatížení někdy neprávem opojí, tak pro mnoho osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) představují právě platby pojistného nejvyšší daňovoou zátěž. Platbě sociálního a zdravotního pojištění se totiž nelze vyhnout. Všechny OSVČ tak musí každý měsíc odvádět příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovně zdravotní pojištění, i když jsou ve ztrátě. Sociální a zdravotní pojištění je pro všechny OSVČ daňovou platbou.

 

Nízký ziskdaň se neplatí, pojistné ano


Když OSVČ dosáhne za rok ztráty nebo nízkého zisku, tak má sice povinnost odevzdat daňové přiznání, ale daňová povinnost je nulová.

  • Za rok 2011 mohou OSVČ dosáhnout zisku (příjem – výdaj) do výše 157 600 a neodvedou na dani z příjmu fyzických osob ničeho. Důvodem je uplatnění základní slevy na poplatníka ve výši 23 640 . Při zisku 157 600 činí daň z příjmu 0 ((157 600 ∙ 15 %) – 23 640 ). Jestliže má OSVČ děti, tak navíc může obdržet dokonce daňový bonus. V tomto případě nezaplatí na dani z příjmu ničeho, ale dokonce dostane peníze od finančního úřadu. Daňové zvýhodnění činí za rok 2011 na každé dítě 967 měsíčně. Pokud OSVČ dosáhne zisku 157 600 a uplatní daňové zvýhodnění na jedno dítě, tak obdrží dokonce daňový bonus ve výši 11 604 .

Jak vysoké je minimální pojistné?


Kolik odvedou OSVČ na sociálním a zdravotním pojištění za celý rok závisí na dosažneím zisku v daném roce. Všechny osoby samostatně výdělečně činné musí zaplatit za rok zdravotní a sociální pojištění alespoň v minimální výši, i když jsou ve ztrátě nebo mají nízké zisky. Minimální sociální i zdravotní pojištění závisí na výši průměrné mzdy stanovené vládní vyhláškou pro daný rok. Sazby zdravotního pojištění je následně 13,5 % a sociálního pojištění 29,2 %. Pokud OSVČ vykonává samostatnou výdělečnou činnost pouze po část měsíce, tak se částky povinného pojistného poměrně snižuje dle počtu měsíců výkonu výdělečné činnosti.

 

 

Protože pro rok 2012 dochází ke zvýšení průměrná mzdy, zvyšuje se i minimální pojistné pro OSVČ. Právě od průměrné mzdy stanovené vládní vyhláškou se odvíjí výpočty v důchodech, nemocenských dávek, náhrady mzdy atd.

 

Některé OSVČ zaplatí o 671 více


Zvýšení minimálních plateb se dotkne OSVČ s nízkým příjmem. OSVČ se ziskem do 148 440 odvedou v letošním roce na pojinném pojistném 41 713 , v roce 2012 však již 42 384 . Zvýšení tedy činí 671 .

 

Vyšší povinné odvody se dotknou i řady OSVČ, které uplatňují výdaje paušálem, protože jejich skutečné výdaje jsou podstatně nižší. Jedná se především o OSVČ, jejichž výdělečná činnost není živností (např. herci, hudebníci, autoři, tlumočníci, sportovci…). OSVČ, které uplatní 60% paušál, tak mohou mít „faktické“ příjmy až 371 100 za rok a přesto odvedou na povinných výdajích v příštím roce více než v letošním roce.

 

Nenechte si ujít zápisky z blogu Aleše Michla na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/ales-michl

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688