TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2011 15:25:05

Problémem ODS je prezident Václav Klaus, shodují se politologové

PRAHA (MEDIAFAX) - Občanští demokraté čelí vnitřnímu štěpení, před sebou mají pravděpodobně neúspěch v krajských volbách v roce 2012 a obávat se mohou také pádu vlády, na kterém se může podílet prezident Václav Klaus. Na tom se před sobotním kongresem ODS shodli politologové oslovení agenturou Mediafax.

"Problémem ODS je prezident Václav Klaus. To je oponent Petra Nečase. Tak, jak se Klausovi podařilo ve spolupráci s ČSSD svrhnout vládu Mirka Topolánka, tak se mu může podařit svrhnout i tuto. Nečas neví, co může očekávat. Věci veřejné hrají totiž roli prezidentova koně," nastínil nelehkou situaci předsedy vlády politolog Rudolf Kučera.

Zdůraznil, že ODS navíc pravděpodobně neuspěje v krajských volbách v příštím roce. Jediná možnost, jak by uspět mohla, by podle Kučery byl hospodářský růst České republiky. Ten je však vzhledem k vývoji velmi nepravděpodobný. "Pokud bude ekonomika stagnovat, což asi bude, protože česká ekonomika se odvíjí od německé, nemůže ODS uspět," řekl Mediafaxu Kučera. Politolog Petr Just doplnil: "Je přirozené, že vládní strany ztrácejí. Útočit na vládu z opozičních lavic je vždy jednodušší."

I přesto Kučera soudí, že by mandát současného vedení strany měl být prodloužen do konce roku 2012 tak, jak to navrhuje výkonná rada ODS. "Tohle vedení je totiž zatím relativně úspěšné. Jestli má strana budoucnost, to je však velká otázka. Předpověď pro příští volby je jasná, ODS je nevyhraje. Průzkumy ukazují, že levicové strany mají převahu. ODS je navíc stále v napětí s TOP 09. Soupeření ji oslabuje ještě víc," dodal Kučera.

Prodloužení mandátu současného vedení považuje za přínosné pro ODS také politolog Petr Just. "Je to kvůli krajským volbám. Pokud by se mandát neprodloužil, frakce by o sobě dávaly mnohem víc vědět. Prodloužení mandátu je asi z obavy, aby ODS nevypadala před volbami rozhádaně," řekl Mediafaxu.

Přestřelka mezi skupinou kolem expředsedy poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem a lidí z okolí Nečase není podle Justa ničím zvláštním. "To, co se děje v ODS, není její specifikum. Vždycky se ozývá nějaká skupina, je to přirozené. Žádná strana s výjimkou KSČM není jednotným celkem, kde všichni stojí v řadě, nikdo nevybočuje," řekl Mediafaxu.

Rozštěp ODS se nyní navenek projevit nemusí. "Čím víc se bude veřejnost obtěžovat interními problémy, tím spíš se bude strana jevit jako méně důvěryhodná," řekl Just.

Václav Klaus představuje pro ODS problém. Strana se podle Justa od prezidenta spíše odklonila, ačkoliv své zastánce v ní má, například předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou. "Je jasné, že Václav Klaus neustále sonduje, co dělat po skončení prezidentského mandátu. Sonduje, kde by se mohl uplatnit," myslí si Just.

Že je Václav Klaus pro ODS problém, soudí i politoložka Vladimíra Dvořáková. "Václav Klaus překonal svou původní nechuť k Věcem veřejným, nyní je má na své straně. Pro koalici je klíčové, že Věci veřejné mohou ovlivnit to, zda vláda padne. A to načasování může mít v rukou právě Václav Klaus, který může přemýšlet i o té době, kdy mu skončí mandát prezidenta," řekla Mediafaxu.

Vedení ODS nemá podle Dvořákové silnou podporu. "Vnitřní jednota ODS je velmi slabá. Objevuje se nám velmi slabé centrum, které je závislé na podpoře regionů a krajů. Ty kromě značky ODS už vůbec nepotřebují," myslí si politoložka. Nečas je jako předseda velmi nevýrazný, na kongresu se proto zřejmě pokusí své postavení posílit. "Vztahy v ODS jsou spíš nepřátelské než přátelské. Hovoří se o tom, že by mohl odejít z vlády ministr Pospíšil. Nemá silnou pozici ve straně, na druhou stranu však z průzkumů veřejného mínění vychází jako oblíbený politik," dodala Dvořáková.

Ani krajské volby pak pro občanské demokraty nejspíš nedopadnou dobře. "Karty jsou rozehrané proti ODS. Je tendence volit proti stávající vládě. Navíc, tahle vláda dělá reformy, které nevyvolávají nadšení," řekla Dvořáková.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688