Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  21.09.2001 02:19:45

Trhy hloubily nová minima

Akciové trhy na Wall Street zažily ve čtvrtek další z velmi špatných seancí. Vedle ekonomických vlivů má významný vliv na dění na burze také současná vypjatá politická situace. Podle zatím nepotvrzených informací se zdá být velmi pravděpodobné, že Spojené státy zahájí odvetný útok na teroristy stojící za útokem na New York a Washington již dnes v noci. Nasvědčuje tomu zejména přesun rozsáhlého množství armádních sil do oblasti blízkého a středního východu a na 3.00 SELČ oznámený projev prezidenta George Bushe.
Index newyorské burzy Dow Jones od začátku týdne po obnovení obchodování oslabil již o více než 13 %, a zaznamená tak pravděpodobně nejhorší týden od krachu v říjnu 1987. Široký index Standard & Poor’s 500 poprvé od října 1998 zavíral pod hranicí 1.000 bodů. Na svém téměř tříletém minimu se ocitl též index Nasdaq Composite. K nejztrátovějším odvětvím ve čtvrtek patřil finanční sektor. Podle posledních odhadů analytiků Berkshire Hathaway by ztráty pojišťoven spojené se zničením Světového obchodního centra mohly dosáhnout částky $73 mld. Další ztráty dnes zaznamenaly též letecké společnosti, které se dočkaly snížení hodnocení úvěrové důvěryhodnosti od agentur Standard&Poor’s a Moody’s. Jejich Airline Index si ve čtvrtek odepsal více než 10,0 %. Postižen byl též největší výrobce civilních letadel Boeing (BA). Ten v úterý uvedl, že propustí více než 30.000 zaměstnanců, neboť očekává, že současná krize výrazně negativně ovlivní poptávku po nových strojích. Více než 32% pokles těchto akcií v průběhu týdne je však podle některých analytiků přehnaný. Zbrojní výroba Boeingu má totiž při srovnání s kurzy ostatních zbrojovek hodnotu $27. Při současné úrovni kurzu tak na komerční letecký byznys zbývají méně než $3,0. O 6,5 % níže zamířily též akcie průmyslového gigantu General Electric (GE) mezi jehož portfolio produktů patří letecké motory nebo leasing a pojištění letadel. Od začátku týdne tyto akcie ztratily již 23 %. Mezi tituly tradiční ekonomiky se nedařilo ani zástupcům ropného odvětví. Ceny ropy od teroristického útoku z minulého týdne oslabily o více než 3,0 %. Vedle obav z celosvětově nižší poptávky po této surovině spojené s hrozbou recese ve Spojených státech případně v ostatních částech světa došlo k poklesu poptávky ze strany leteckých společností, které nyní čelí nezájmu o leteckou dopravu. Mezi nemnoho výjimek na trhu patřily ve čtvrtek společnosti ze sektoru utilit. Nárůst zaznamenaly též producenti drahých kovů a biotechnologie. Posledně jmenovaným pomohlo prohlášení konzultační a servisní společnosti Pharmaceutical Product Development, že její zisky ve třetím čtvrtletí předčí očekávání analytiků dotázaných agenturou First Call.
Předseda Federálního rezervního systému Alan Greenspan ve svém dnešním, tedy čtvrtečním projevu k bankovnímu výboru amerického kongresu uvedl, že teroristické útoky z minulého týdne by neměly v dlouhodobém horizontu ohrozit americkou ekonomiku. Z krátkodobého pohledu však bude mít tato tragédie poměrně výrazný dopad na řadu odvětví. Největším problémem se jeví propad spotřebitelské poptávky, která je hlavním pilířem rekordní již 10 let trvající expanze americké ekonomiky. Nebezpečí představuje též vypjatá situace v leteckém průmyslu, který prochází těžkou krizí a neobejde se bez pomocné ruky státu. I přesto by však některé společnosti mohly skončit v konkurzu. Podle analytiků je téměř jisté, že ekonomika se již nachází v recesi. Ve třetím čtvrtletí je očekáván pokles HDP o 0,5 % meziročně. V posledních třech měsících letošního roku by pak mělo dojít k propadu o 0,7 %. Dvě čtvrtletí poklesu v řadě jsou obecně považovány za definici stavu recese.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688