Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.08.2011 13:27:37

Akcie z mladých trhů jsou k mání za výprodejové ceny


Po výrazné korekci v posledních třech měsících nabízejí mladé trhy jako Čína, Indie, Brazílie, Tchaj-wan a Jižní Korea silný ekonomický růst za doslova diskontní ceny. Zatímco investoři byli zvyklí v době nejistoty hledat úkryt pro své investice v bezpečných přístavech (jež představovaly americké státní dluhopisy, dolar, euro nebo zlato), dnes se musejí vzhledem k nepříznivé situaci na vyspělých trzích poohlédnout jinde. Emerging markets se tak zdají být tou nejlepší volbou!

 

Jedním z důvodů, proč dnes mladé trhy představují lákadlo pro investory, jsou jejich "zdravé" platební bilance spolu se stabilně posilujícími měnami. Brazilský reál od začátku roku posílil vůči americkému dolaru o přibližně 4 %.

Kupříkladu asijské trhy si už svým nepříjemným obdobím krize v letech 19971998 prošly a vzaly si z toho ponaučení: jejich běžné účty jsou v přebytku a mají ještě rezervy díky svému obrovskému výrobnímu potenciálu a úsporám. Na rozdíl od vyspělého světa, který se kvůli podpoře své spotřeby musí enormně zadlužovat.

Jejich akcie se dnes obchodují o zhruba 20 % levněji ve srovnání s maximy z května tohoto roku. Taktéž jejich ohodnocení pomocí P/E (poměr ceny akcie k zisku na akcii) je mnohem nižší než u akcií rozvinutých zemí. Doslova "za pakatel" tak můžete získat v průměru 6procentní růst HDP a 13procentní míru růstu korporátních zisků.

Analytici se shodují, že právě emerging markets představují budoucnost světové ekonomiky a jako jediné budou růst rychlým tempem a jejich akcie budou přinášet nadvýnosy.

Záludností při investování na mladých trzích, která některé investory může odrazovat, je vyšší volatilita, jelikož burzy rozvíjejících se ekonomik zatím nejsou tak likvidní jako trhy jejich rozvinutějších protějšků, takže se každý propad promítne více.

Rizika: otevřenost ekonomik a inflace

Existují i další rizika. Exportní země jako Jižní Korea, Tchaj-wan nebo Čína by mohly být postiženy potenciální americkou recesí. Nejvíce závislá na zahraničním obchodu je Jižní Korea, ostatní země jsou otevřené zhruba ze 70 %.

Další hrozbou je inflace, na kterou centrální banky Brazílie, Číny a Indie musejí reagovat zvýšením úrokových sazeb. Na druhou stranu by však mohly klesající ceny komodit uvolnit inflační tlaky na straně nákladů.

Neházet do jednoho pytle

Často považujeme emerging markets za konzistentní celek, měli bychom ovšem v této skupině umět rozlišovat. Indonésie například přinesla roční zhodnocení okolo 20 %, naproti tomu Rusko vykázalo pokles okolo 7 %. Co však mají všechny tyto země společné, jsou vyhlídky ekonomického růstu. U Brazílie se očekává pro tento rok růst okolo 5 %, u Číny 9 % a u Indie 7 %.

Nejlevnější se zdají být akcie Ruska a Pákistánu. Rusko je bohaté na nerostné suroviny, avšak stále bojuje s velkou mírou korupce a špatnou vymahatelností práva. Pákistán je na tom podobně, navíc se potýká s politickou nestabilitou.

Brazílie se nyní obchoduje za méně než osminásobek očekávaných zisků, podle ocenění podle P/E pak následuje Jižní Korea (7,6), Čína (10,0), Tchaj-wan (10,7) a Indie (11,5). Tyto trhy patří taktéž mezi nejlikvidnější v segmentu rozvíjejících se ekonomik.

Jaké konkrétní trhy nakupovat? Pokračování analýzy najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.06.2022Akcie zažily výprodejový den ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.11.2018Jsou akcie na mladých trzích (opět) levné? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688