Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  05.09.2001 01:06:37

Wall Street v závěru týdne posílil (5.9.2001)

Do nového týdne vstoupily akciové trhy na Wall Street velmi rozporuplně. Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňovaly pondělní obchodování, patřilo oznámený nárůst průmyslové aktivity za srpen na nejvyšší hodnotu za posledních devět měsíců. Právě tato skutečnost by mohla být považována za skutečný důkaz nastartování ekonomického oživení. Akciové trhy na tuto zprávu zareagovaly velmi pozitivně a vyrazily vzhůru. Index newyorské burzy Dow Jones se vyhoupl zpět na hranici 10.000 bodů. Naproti tomu technologický Nasdaq si své zisky podržet nedokázal a v závěru obchodování naopak výrazně oslabil.

Z oznámeného nárůstu průmyslové aktivity vyjádřené indexem NAPM dnes dokázaly více vytěžit především zástupci tradičních odvětví ekonomiky. Situace na Nadaqu byla však složitější. Ještě před zahájením pondělní seance investory zaskočilo varování výrobce telekomunikačního vybavení Ericsson (ERICY), že situace v tomto odvětví zůstává stále dosti nejistá a zatím nelze odhadnout, kdy dojde ke stabilizaci a následnému růstu. Podle slov společnosti budou výdaje telekomunikačních firem za ve srovnání s loňským rokem letos nižší. Ericsson předpokládá prodej 400 mil. 440 mil. mobilních telefonů, přičemž 10 mil. z nich by mělo splňovat standard GPRS. Akcie Ericssonu patřil v pondělí k nejztrátovějším titulům a odepsaly si téměř 20,0 %. Další zpráva, která doslova zahýbala trhem, byla oznámená akvizice předního výrobce počítačů Comaq (CPQ), ze strany konkurenčního Hewlett Packard (HWP). Akvizice proběhne formou výměny akcií, kdy akcionáři Compaqu (CPQ) dostanou za každou svou akcii 0,6325 akcie Hewlett-Packard (HWP). Výsledná cena ve výši $25 mld. přitom představuje 19% prémii pro akcionáře Compaq ve srovnání s pátečními zavíracími kurzy. Zatímco obě společnosti komentovaly tento krok vysoce pozitivně, řada analytiků přijala tuto zprávu s rozpaky. Obě společnosti budou muset projít rozsáhlou restrukturalizací, která si vyžádá dodatečné náklady. Nový subjekt bude dále postaven před nelehký úkol nalézt na skomírajícím trhu IT životaschopný podnikatelský model a využít sinergických efektů pramenících z tohoto spojení. Investoři však zaujali k oznámené fúzi skeptický postoj a potrestali oba tituly značným propadem. Akcie CPQ konkrétně oslabily o 10,2 % a konkurenční HWP si odepsal dokonce 18,7 %. Počítačový sektor sebou následně ztrhl i ostatní technologická odvětví a index Nasdaq Composite se na základě toho podíval na své nové téměř pětiměsíční minimum.

Na svém devítiletém maximu se v srpnu ocitl ukazatel aktivity v americkém průmyslu. Index Asociace nákupního managementu (NAPM) se v září vyhoupl na hodnotu 47,9 %, za čímž stojí největší nárůst objednávek a produkce za poslední rok. V červenci jeho hodnota činila 43,6 %. Analytici pak předpovídali hodnotu na úrovni okolo 44,0 %. Tento indikátor však stále zůstává pod hladinou 50,0 %, což signalizuje ochlazování ekonomiky. Nad touto hodnotou se přitom nacházel naposledy v červenci 2000. Řada společností do této chvíle výrazně snížila své zásoby, což by jim v následujících měsících mělo umožnit navýšit produkci a podpořit tím ekonomický růst.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 11:44  RBI: Čistý zisk nad odhady Research (J&T BANKA)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

21.08.2023Wall Street v závěru týdne přerušila volný pád ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
30.01.2023Wall Street 30.1. - závěr týdne v plusu Research (J&T BANKA)
28.03.2022Smíšený závěr týdne na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.11.2021Wall Street 19.11. - smíšený závěr týdne Research (J&T BANKA)
14.12.2020Poklidný závěr minulého týdne na Wall Street ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688