TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.07.2011 12:50:16

Evropská komise zahájila antimonopolní řízení proti ČEZu (15.7.2011)

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) se rozhodla zahájit antimonopolní řízení, aby vyšetřila, zda ČEZ nezneužil svého dominantního postavení na českém trhu s elektřinou. Evropská exekutiva o tom informovala ve svém pátečním tiskovém prohlášení.

Podle komise se ČEZ mohl dopustit zneužití postavení zejména tím, že bránil vstupu konkurentů na trh v rozporu s antimonopolními předpisy EU. Z prohlášení EK vyplývá, že zahájení formálního řízení neznamená, že by exekutiva měla důkaz o porušení předpisů, bude ale tuto záležitost šetřit přednostně.

„Komise se obává, že chování ČEZu, zejména hromadění kapacity v přenosové síti, mohlo vést k bránění vstupu konkurentů na český velkoobchodní trh s elektřinou,“ píše se v prohlášení.

Společnost ČEZ v reakci na postoj Bruselu uvedla, že EK plně očistila firmu od několika nařčení. „Jsme potěšeni, že Evropská komise vyvrátila nařčení ČEZ z manipulace trhu s elektřinou a uhlím, kterou šířili naši konkurenti,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ. „Dnes publikované tiskové prohlášení Komise je dalším potvrzením toho, že v České republice máme otevřený, plně liberalizovaný a fungující trh s elektřinou,“ dodal.

„Podle dnešního oznámení Evropská komise plně očistila společnost ČEZ od několika závažných nařčení. Jasně se prokázalo, že společnost ČEZ nemanipuluje a ani nemohla manipulovat s cenami elektřiny, nejednala a nejedná s nikým v kartelu, ani se nijak neangažovala v omezování obchodu s hnědým uhlím, na rozdíl od společnosti CzechCoal, kterou z takového chování řada odběratelů v poslední době obviňuje,“ reagovala mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Již v listopadu roku 2009 EK provedla inspekce v prostorách ČEZ a dalších společností. Pro ukončení šetření antimonopolního jednání nejsou stanoveny žádné právní lhůty. Jeho délka záleží na mnoha činitelích, včetně složitosti případu, míry spolupráce s Komisí, a výkonu práv na obhajobu.

Simone Radacicova, Filip Sušanka, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688