Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.08.2001 15:33:39

Harvardi se zase obchodovat nebudou ...

 

Komise na další půlrok prodloužila zákaz veškerých převodů akcií Harvardského průmyslového holdingu

Komise pro cenné papíry rozhodla o prodloužení zákazu veškerých převodů akcií společnosti Harvardský průmyslový holding a.s. - v likvidaci (holding), a to na dobu šesti měsíců s účinností ode dne 9. srpna 2001. Důvodem je to, že situace související se stavem hospodaření s majetkem holdingu a s procesem jeho likvidace se dosud nevyjasnila, a důvody k zákazu převodů akcií holdingu tak stále trvají.

Členové statutárních orgánů holdingu nadále odpírají likvidátorovi přístup k účetním dokladům. Děje se tak i přes rozhodnutí Krajského obchodního soudu v Praze, který dne 22. prosince 2000 uložil statutárním orgánům povinnost vydat likvidátorovi úplné účetnictví, úplný archiv a veškeré další listiny potřebné k provedení likvidace. Nadále tak trvá stav, kdy likvidátor holdingu nemůže bez požadovaných dokumentů činit úkony směřující k likvidaci holdingu a nemůže se seznámit s aktuální hospodářskou situací účastníka řízení.

Ta je již delší dobu velmi nejasná, protože například nejsou známy bližší okolnosti týkající se směnek v celkové hodnotě údajně 10 miliard , kterými měla společnost Harvard Capital Management (Worldwide) Limited zaplatit kupní cenu za veškerý majetek holdingu. Dále nejsou známy bližší okolnosti ohledně investic v souvislosti s privatizací v Ázerbajdžánu a v Rusku. Bez těchto údajů a dokumentů je dokládajících nelze kvalifikovaně posoudit objem skutečného majetku, který bude možné po vypořádání závazků holdingu použít k rozdělení akcionářům jako případný likvidační zůstatek. Přitom při splacení směnek v hodnotě 10 miliard připadá jako podíl na likvidačním zůstatku na jednu akcii účastníka řízení částka přibližně 620 . Není však známo, kde jsou směnky uloženy, není jisté ani to, zda byly vůbec vystaveny. Významná je v této souvislosti také skutečnost, že není k dispozici ocenění akcií společnosti Daventree Ltd., které až do okamžiku prodeje veškerého majetku účastníka řízení tvořily rozhodující část jeho majetku.

Dalším důvodem trvání zákazu je situace kolem samotné likvidace holdingu. Dne 18. prosince 2000 a opětovně 10. ledna 2001 rozhodla mimořádná valná hromada holdingu o zrušení likvidace. Proti těmto rozhodnutím podali někteří akcionáři i likvidátor návrh k soudu na vyslovení jejich neplatnosti. Do výsledku soudního řízení nebude jisté, zda bude likvidace pokračovat, či bude ukončena.

Poprvé Komise zakázala veškeré převody registrovaných akcií holdingu na šest měsíců ode dne 8. února 2001. Důvodem, který stále trvá, byla hrozba velkých hospodářských ztrát, které mohly vzniknout akcionářům holdingu, případně dalším investorům na kapitálovém trhu v případě přijetí investičních rozhodnutí na základě nejasných či neúplných informací o hospodářské a ekonomické situaci holdingu.

 

V Praze dne 8. srpna 2001

Radka Procházková
tisková mluvčí KCP


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688