TNBiz (TN.cz)
Údaje o firmách  |  22.12.2010 08:30:10

Soud: Televize Prima údajně zkreslila fakta v reportáži o předraženém Justičním areálu v Brně

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Televize Prima možná porušila zákon při odvysílání reportáže o Justičním paláci v Brně. Agentuře Mediafax to ve středu s odvoláním na stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Prima podle RRTV porušila zákon, protože letos v létě ve své reportáži neinformovala objektivně o problematice výstavby Justičního areálu v Brně. "Krajský soud si u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na pořad stěžoval," řekla Sedláčková.

Podle stanoviska RRTV obsahovala srpnová reportáž TV Prima "závažné množství věcně chybných údajů". Rada upozornila majitele televize na manipulaci s fakty a jejich účelové řazení, "čímž došlo ke zkreslení podstaty věci, kterýmžto provozovatel televize porušil povinnost zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti".

Televize v reportáži odvysílané 27. srpna poukazovala na porušování zákona.

Justiční palác v Brně jeho kritici přitom často uvádějí jako synonymum pro zcela nezvládnutý veřejný projekt, který skončil předražením stavby, a logicky tedy i mnohými podezřeními z korupce. Budova měla původně stát asi 768 milionů korun, ale ministerstvo spravedlnosti postupně rozpočet navýšilo až na 1,8 miliardy korun. Kvůli stavebním pracím Krajský soud v Brně i tuto částku asi o 60 milionů korun překročil.

"Stavbu provázela celá přehlídka pochybení," řekl před časem kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu Antonín Macháček. Podle něj za to odpovídá brněnský krajský soud a ministerstvo spravedlnosti.

"Soud neuzavřel s vybraným uchazečem smlouvu o dílo na projektovou dokumentaci v souladu se zadáním a vybranou nabídkou. Porušil tím zákon o veřejných zakázkách," tvrdil Macháček. Chybu viděl především na straně projektanta stavby, který navrhl řešení objektů náročné z hlediska architektonického, technického i použitých materiálů a zařízení, tedy bez ohledu na hospodárnost budovy.

Krajský soud v Brně dodnes jakékoli pochybení odmítá. Tvrdí, že se v případě justičního paláce od začátku počítalo s cenou kolem 1,6 miliardy, potíž byla jen v tom, že ministerstvo tolik peněz při slavnostním zahajování stavby nemělo. Stavbu prý následně prodražilo například složité geologické podloží nebo předem nevyjasněné dopravní napojení areálu. A také zvláštní požadavky na moderní budovy soudů: třeba sklady pro zabavená auta nebo pohyblivé eskalátory, aby se kvůli bezpečnosti na chodbách neshlukovali lidé. Tam, kde to šlo, se prý naopak šetřilo. „Například klimatizace je instalována pouze na osluněných stranách objektů,“ tvrdí obhájci projektu, v jehož souvislosti padlo několik trestních oznámení i pokut a řešila jej několikrát dokonce i vláda.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688