TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  24.11.2010 00:45:05

E15 - Zbrojař Smrž: Tatra kolem sebe zoufale kope

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Snaha zamaskovat vážné ekonomické problémy Tatry Kopřivnice. To je podle obchodníka se zbraněmi Michala Smrže jeden z hlavních důvodů, který stojí v pozadí úplatkářské aféry kolem exministra obrany Martina Bartáka, informoval deník E15.

Z korupčních praktik Bartáka nařkl šéf dozorčí rady automobilky a bývalý velvyslanec USA v Praze William Cabaniss. Prezident Tatry Ronald Adams zároveň řekl, že ho Smrž před třemi roky požádal o pět milionů dolarů za urovnání sporů, které tehdy měla Tatra s firmou Praga. „Cabanisse a Adamse lze přirovnat k postřeleným zvířatům, kteří v agonii kopou kolem sebe,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 Smrž. Mluvčí Tatry Vladimír Bystrov popřel, že by Tatra měla hospodářské potíže. „Takové tvrzení odporuje logice. Automobilce se nyní daří lépe než kdykoliv v posledních dvou letech,“ řekl včera s odvoláním na Adamse Bystrov.

Podle červnové zprávy pro akcionáře se loni Tatra propadla do ztráty 712 milionů korun.

Továrně zůstalo 400 vozidel a musela je prodat se slevami. To ji připravilo na tržbách o 140 milionů korun. Firma snížila i počet zaměstnanců o 1400 na 2300. Na odstupném bylo vyplaceno sto milionů korun. Podle Adamse by se tyto finanční položky neměly letos opakovat. „Jestliže nám trh poskytuje zakázky na tisíc vozů, jako tomu bylo vloni, přežijeme a současně si udržíme potenciál vyrábět až tři tisíce aut ročně,“ uvedl v půlce roku šéf Tatry.

Smrž, který odmítl, že by měl s Bartákem nadstandardní vztahy, ale tvrdí, že továrna „potřebuje nějakou story pro banky“, u nichž je značně předlužená. „Nechápu, jak mohou Cabaniss s Adamsem ještě stále udržovat banky i spoluakcionáře Tatry Ravindera Kumara Rishiho v důvěře, že to otočí a zase budou v zisku,“ řekl Smrž.

Zároveň souhlasí se šéfem Pragy Petrem Ptáčkem, podle něhož má vedení továrny obavy z americké justice a chce svými výroky na adresu Bartáka odvést pozornost od podezřelé provize. Jde o smlouvu uzavřenou mezi Tatrou a bývalým vojákem Pavlem Stoškem, který měl za 27 milionů korun pomoci zprostředkovat miliardovou zakázku od české armády.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688