Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  17.09.2010 08:01:43

DOWER-D: ČEZ - co (také) investory a akcionáře znejisťuje!

Už několikrát jsme psali - a příklady doložili - o tom, že ceně akcií ČEZ, graf 1, škodí i jeho největší akcionář - stát. Především svými politickými vlivy a tlaky.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.9. - pro zvětšení klikněte

Dnes nabízíme jiný příklad a z jiného soudku. ČEZ si na přelomu července a srpna vybral bezpečnostní agenturu, která pro ni v následujících čtyřech letech bude hlídat všechny budovy s výjimkou jaderných elektráren. Zakázku za 632 milionů korun vyhrála česká pobočka švédské bezpečnostní agentury Securitas. Podílet se na ní bude také agentura ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty (VV). "Dodavatel bude pravděpodobně využívat i subdodavatele, v tom případě však všichni subdodavatelé musí být odsouhlaseni z naší strany, a to po celou dobu platnosti smlouvy," reagovala na věc mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Proč ne, jenže... V zadávací dokumentaci ČEZ uvedl, že předpokládaná cena zakázky bez daně z přidané hodnoty bude 395 milionů korun. Výsledná cena je však o 237 milionů vyšší, což ČEZ vysvětluje tím, že při odhadu ceny vycházel ze situace na trhu před čtyřmi lety. Věřme, že tomu tak je.

Ale abychom nesetrvávali jen u ČEZ. Existují i jiné příčiny, proč se akciové trhy stále "nechytají". Ortodoxní "věřící" jistě snesou spoustu "zaručeně pravdivých" argumentů - neviditelnou rukou trhu počínaje a línými odboráři konče - proč tomu tak je. Nad (slepou) víru je však (selský) rozum, viz například z tzv. Lehmanovo desatera, jak předejít kolapsu bank:

  • Klíčem k úspěchu na akciovém a kapitálovém trhu vůbec je především dlouhodobost investice. Jakmile se do čela bank, finančních institucí a společností dostávají lidé zaměření na okamžitý, rozumějme čtvrtletní, zisk, jde to s takovými společnostmi i celým akciovým trhem s kopce.
  • Nástrojem úspěchu je, víc než důvěra v matematiku a účetní triky, víra v člověka. Dick Fuld, poslední generální ředitel a hrobař Lehman Brothres, sázel na pravidlo, že tajné finanční machinace kryté rizikovými hypotékami nemohou nikdy ztroskotat. Ztroskotaly.

Tolik teorie. A teď praxe. Akciový a kapitálové trhy vůbec už více než dva roky žijí ze "sázek na prohru". Vydělávaly na ní především hedgové fondy. V té souvislosti aktuální, nám dost blízký, příklad Erste Bank, graf 2.

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.9. - pro zvětšení klikněte

Bance je stále vyčítána, a samozřejmě "ratingově podložena", příliš silná vazba na region střední a východní Evropy. Proto dlouhodobě ztrácela/ztrácí. To je ona "sázka na prohru".

Připomeňme si však slova jejího šéfa Andrease Treichla z dubna 2009: (1) "Akcie, ty pusťte z hlavy, můžou jít jednou nahoru, jednou dolů. Zvítězí náš model". (2) "Nejdůležitější ponaučení... je nekupovat nic, čemu sám klient dobře nerozumí a u čeho nezná předem všechna rizika a možnost ztrát." Připustil, že hodnota akcií může být z různých důvodů oslabena, ale vysvětlil, že konečným cílem Erste Bank není primárně "aktuální hodnocení," nýbrž dlouhodobý cíl, vyjádřil ho tenkrát slovy"zvítězí náš model".

A ještě jedna poznámka, pro Česko dost typická a tedy i poučná. Vyplývá z 9 bodu vzpomínaného  Lehmanova desatera. Investiční banka Lehman Brothres padla v době, kdy si soukromý sektor diktoval podmínky regulace, včetně tzv. nestranných a nezávislých ratingů a tvrdil, že zná vše nejlépe. Ukázalo se, že neznal.

 

Už jste navštívili náš seminář?

Už jste navštívili naše semináře?

Podzimní cyklus se koná už 5.10. a 23.11.2010. Klikněte sem!

 

 

 

Přejete si víc informací? Klikněte!



Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688