Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  31.05.2001 13:02:09

Kurzy měn: Během převážné většiny včerejšího evropského obchodování euro proti dolaru mírně posilovalo, a to.

   

Ranní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 31.5.2001

       Kurz USD/EUR

       Během převážné většiny včerejšího evropského obchodování euro proti dolaru mírně posilovalo, a to zejména díky šířícím se obavám, že by ECB mohla zasáhnout proti slabému euru přímou intervencí na trhu. Kurz se totiž nachází na úrovních, kde ECB loni na podzim za pomoci ostatních centrálních bank zemí G7 intervenovala. Navíc se i podle některých evropských představitelů může začít slabé euro negativně promítat do růstu spotřebitelských cen v Evropě. Z ranních hodnot kolem 0,8545 se kurz krátce po poledni vyšplhal až k 0,8585.

       V průběhu odpoledních hodin však postupně došlo k otočení trendu a postupnému oslabování eura, které se udrželo i v průběhu amerického obchodování. Proti euru hrál zveřejněný vyšší růst evropské peněžní zásoby, snížení odhadu německého růstu na 2,1% institutem IFW a nejnižší hodnota francouzské spotřebitelské důvěry za poslední dva roky. Závěrečný kurz včerejšího dne činil 0,8564.

       Co se týče dnes zveřejňovaných makroekonomických dat, v Evropě budou publikována data francouzské míry nezaměstnanosti za duben a dubnové výrobní ceny. Zajímavým americkým indikátorem dnes může být chicagský PMI a týdenní číslo počtu nově žádajících o podporu v nezaměstnanosti. Většina hráčů na trhu je však již nasměrována k zítřejšímu reportu z amerického trhu práce, který by měl naznačit, kde se americká ekonomika v současné době nachází. Po několika dnech eurové stabilizace dnes hrozí, že euro oslabí.

       Kurz CZK/EUR

       Celkově pozitivní sentiment, který se v posledních týdnech naší měny drží, vedl včera k jejímu dalšímu posílení, a to prakticky hned po otevření trhu. Zatímco včerejší první kotace se nacházely ještě na hladině 34,17, hned první minuty obchodování byly ve znamení posílení naší měny až k 34,07. Během dopoledne koruna své ranní zisky lehce korigovala zpět nad 34,10, odpolední obchodování již bylo naprosto klidné, kurz se stabilizoval v úzkém pásmu mezi 34,11 a 34,15. Závěrečný kurz včerejšího dne činil 34,13. To odpovídá v markovém vyjádření hodnotě 17,45 CZK/DEM.

       Posilování koruny je důsledkem očekávání přílivu privatizačního kapitálu, ke svému finiši se blíží privatizace Komerční banky a Českých radiokomunikací. Pro dnešní obchodování na tomto trhu může být zajímavé zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice. I když se koruna nachází na relativně silných hodnotách, neočekáváme, že by dnes ČNB reagovala přímou intervencí na trhu. Pokud koruna posiluje díky přílivu zahraničního kapitálu, neměla by intervence dlouhodobější účinek a v podstatě by se jednalo o vyhození peněz. Navíc by se oslabení koruny negativně promítlo do kurzu koruny proti dolaru, dolar je již tak drahý. Podle našeho názoru je možné nanejvýše očekávat verbální intervenci, díky které by koruna pouze zkorigovala část svých předcházejících zisků. Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu mezi 34,05 a 34,30.

       Kurz CZK/USD

       Koruna byla proti dolaru ve výsledku stabilní a po celý den se pohybovala v úzkém pásmu mezi 39,75 a 39,90. Z ranních hodnot okolo hladiny 39,80 dopoledne nejdříve oslabila. Dolar tak nepatrně posílil díky špatným francouzský číslům podnikatelské důvěry a indikátoru budoucí produkce. Odpoledne se pak koruna ale opět vrátila na hladinu 39,80 a okolo této úrovně oscilovala po zbytek dne. Koruna posílila i díky nepatrné korekci předešlého vývoje eura vůči dolaru. Závěrečný kurz včerejšího dne činil 39,82.

       I tento trh dnes bude čekat na výsledek zasedání bankovní rady ČNB. Právě díky tomu, že se koruna proti dolaru nachází na relativně slabé úrovni, nepovažujeme přímou intervenci proti koruně za příliš pravděpodobnou. Obavy z verbální intervence však budou působit proti naší měně. Dnes existuje celkem reálná hrozba, že po několika dnech stabilizace bude obnoven trend klesajícího eura díky spekulacím na zítřejší report z amerického trhu práce, což by opět mohlo znamenat tlaky na oslabení koruny. Pokud se tyto předpoklady ukáží jako správné, hrozí, že se koruna opět dostane nad 40,00.

       Kurz JPY/USD

       Jen včera proti dolaru nepatrně oslabil. Své obchodování zahájil na úrovni cca 120,15. Po celý den byl vývoj klidný a jen se pohyboval v úzkém pásmu mezi cca 120,00 a 120,50. Nakonec pak včerejší obchodování uzavřel na úrovni 120,33.

       Razantního pohybu se jen dočkal až dnes ráno, kdy posílil až pod hladinu 119,20. Hlavním důvodem takovýchto pohybů je fakt, že eurozóna nemá před sebou žádné příznivé vyhlídky, dynamika růstu oslabuje a růst cenové hladiny akceleruje. Za dnešním pohybem pak stály především spekulace trhu o budoucí konverzi prostředků japonských exportérů alokovaných v zahraničních měnách.

       K pohybům na trhu s jenem se také vyjádřil i ministr financí Masajuro Shiokawa. Prohlásil, že pokud pohyby jenu budou příliš výrazné, ministerstvo by mohlo na trhu zasáhnout. K současné úrovni jenu se pak odmítl vyjádřit.

       Nejdůležitějším dnešním číslem pak byl vývoj stavebních objednávek, které poklesly o –12,3% y/y.

       Kurz GBP/USD

       Včera libra zaznamenala proti dolaru opět mírné posílení. Obchodní den zahájila na úrovni 1,4233. Až do odpolední hodin měla lehce sestupný trend a oslabila tak až pod hladinu 1,4200. Nakonec výrazněji posílila nad hladinu 1,4260. Tyto úrovně sice hned neudržela, postupně ale v průběhu odpoledne této hladiny dosáhla znovu. Nakonec pak libra zakončila včerejší den na úrovni 1,4258.

       Nejdůležitější událostí mající na vývoj libry vliv byl včerejší výrok guvernéra centrální banky. Sir Edward Goerge varoval před jakýmikoliv myšlenkami spojenými s oslabením libry proti euru. Takovýto komentář tak přichází jen den poté, co se k vývoji libry vyjadřoval premiér Tony Blair, který prohlásil, že problémy průmyslníků při exportech sice chápe, ale že nehodlá do vývoje kurzu zasahovat a že jeho vývoj ponechá čistě tržních silám.

       Pozornost se tak obrací k blížícím se volbám, ve kterých se očekává vítězství Labouristů, a také k velmi ožehavé otázce, zda by Velká Británie měla vstoupit do eurozóny a přijmout tak za svou měnu společné euro.

       Dnes budou zveřejněná zajímavá čísla. Jedná se především o spotřebitelskou důvěru a vývoj spotřebitelských úvěrů.

       Kurz PLN/USD

       Polský zlotý včera výrazně posílil. Zlotý zahájil své obchodování na úrovni 4,0300. Zlotý posiloval v průběhu celého dne, nejdříve posílil na hladinu 4,0150. Poté ale dosáhl razantnějšího pohybu. Ten byl způsoben zveřejněním rozhodnutí bankovní rady. Zlotý tak posílil dále na hladinu 4,0000. Poté posiloval již jen nepatrně a své včerejší obchodování pak uzavřel na úrovni 3,9970.

       Polská centrální banka včera svým rozhodnutím ponechala úrokové sazby nezměněné. Úrokové sazby tak i nadále zůstávají na úrovni 17-21%. Centrální banka tak zachovává svůj neutrální postoj k vývoji ekonomiky a druhý měsíc po sobě ignoruje volání vlády po podpoře ekonomiky. K dalšímu pohybu v nastavení úrokových sazeb by mělo podle trhu dojít na konci června, nebo na konci července.

       Na pozdější tiskové konferenci pak bankovní rada prohlásila, že tímto rozhodnutím stojí především nepřiměřená expanzivní fiskální politika, která nemusí ke konci roku splnit cíl v podobě snížení deficitu na 1,8% HDP. Bankovní rada také prohlásila, že právě expanzivní fiskální výdaj nutí centrální banku k vytvoření nepříznivé mixu monetární a fiskální politiky.

       K pohybům na trhu se zlotým, jehož silné hodnoty brání dalšímu růstu exportu, se také vyjádřil šéf centrální banky Leszek Balcerowicz. Prohlásil, že zde nevidí nevyhnutelnost budoucího oslabování zlotého. Ten je teď silnější především díky přílivu privatizačního kapitálu a pak také díky spekulativnímu kapitálu, jehož lákají pohyby úrokových sazeb.

       Další z členů bankovní rady Cezary Jozefiak prohlásil, že očekává snížení meziroční inflace v prosinci na 6,0%. V dubnu dosáhla inflace tempa 6,6% y/y.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688