Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.05.2001 10:02:14

Akcie: Akcie na pražské burze ve čtvrtek pokračovaly v růstu, když index PX-D vzrostl o 1,5% na 1180,4...

   

Ranní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 25.5.2001

       Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze ve čtvrtek pokračovaly v růstu, když index PX-D vzrostl o 1,5% na 1180,4 bodu a dosáhl tak nové maximální hodnoty za poslední měsíc. Nicméně, aktivita na trhu byla velmi nízká, objemy obchodů se propadly na 258m. Na trhu byly opět nejaktivnější telekomunikační tituly České radiokomunikace a Český Telecom. Česká radiokomunikace, stále taženy vidinou brzké privatizace, ve čtvrtek silně posílily o 6,7% na 622,5. Následoval Český Telecom s růstem 2,7%. CEŽ se čtvrtek přidal 0,6%. Smíšeně se pohybovaly akcie bank. Zatímco akcie Komerční banky pokračovaly v růstu a ve čtvrtek posílily o 0,6%, akcie České spořitelny oslabily o 0,4%. Unipetrol a Philip Morris ČR shodně poklesly o 1,0%.

       Dnes očekáváme, že trh dnes bude mírně korigovat, poté co posiloval čtyři dny v řadě.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké technologické akcie krátce před koncem obchodování výrazně posilovaly a pomohly tak hlavním americkým akciovým indexům uzavřít výše. Index Nasdaq vzrostl o 1,7% a DJIA posílil o 0,2%. Dařilo se hlavně Cisco Systems, Microsoft a IBM. Naopak, ztrácely defensivní farmaceutické tituly Merck, Johnson&Johnson a Pfizer. Trh tak překonal negativní makroekonomické zprávy, které naznačily že prodej nových domů v dubnu poklesl nejvíce od dubna 1997. Dnes bude oznámená revize HDP za 1Q. Očekává se úprava dříve oznámeného růstu 2,0% směrem dolů. Dnes by měly trhy korigovat svoje přírůstky.

       Německé akcie včera posilovaly taženy růstem akcií společnosti E.ON. Index Dax včera vzrostl o 1,0% a Nemax 50 přidal 0,7%. Společnost E.ON posilovala v reakci na pozitivní komentáře analytiků. Růst akcií společnosti podpořily i konkurenční společnost RWE. Posilovaly i akcie Deutsche Telecomu před dokončením převzetí americké společnosti VoiceStream. To by mělo být dokončeno 31. května. Naopak se nedařilo technologickým společnostem Infineon a Epcos v reakci na varování konkurenta Sawtek. Dnes se očekává, že německé akcie zahájí výše, sledována bude valná hromada Commerzbank.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

      


       Vláda bude na svém zasedání 30. května projednávat zlepšenou nabídku konsorcia TeleDanmark/Deutsche Bank na privatizaci 51% podílu ve společnosti České radiokomunikace. Podle posledních zpráv zlepšilo konsorcium nabídku z 466 na 742 za akcii.

       Je velmi pravděpodobné, že vláda odsouhlasí prodej společnosti konsorciu na svém příštím zasedání. Společnost pak bude s největší pravděpodobností rozdělena, což zadává otázku kompenzace minoritních akcionářů. Podle našeho názoru nebude TeleDanmark a Deutsche Bank riskovat svojí reputaci a odkup by proto neměl být pro minoritní akcionáře nevýhodný. Akcie společnost mají podle našeho názoru ještě více než 70% prostor k růstu k naší cílové ceně 1074, proto ponecháváme nákupní doporučení.

      

       Komerční banka

      


       Podle Lidových novin odstoupila francouzská banka Credit Agricole z tendru na privatizaci Komerční banky. Ministr financí Jiří Rusnok potvrdil, že má neoficiální informace, že pouze tři banky podaly závazné nabídky. Podle ministra bude o vítězi rozhodovat pouze cena a vláda neplánuje poskytnutí dalších garancí.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St   8:57  ČEZ: Informace z konferenčního hovoru (15.5.2024) Research (J&T BANKA)
Út 16:41  Akciové trhy: Ačkoli ČEZ oznámil silná čísla, cena oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688