TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.06.2010 10:31:01

NOVÁ VLÁDA - PROFIL: Kalousek znovu v akci, míří na ministerstvo financí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Post ministra financí v nové koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných bude zastávat Miroslav Kalousek. Funkci správce státní kasy si již vyzkoušel, a to ve vládě Mirka Topolánka v letech 2007 až 2009.

Kalousek je ostřílený politik, který se v aréně nejvyšší české politiky pohybuje již od konce 90. let. Od roku 1998, kdy byl v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny zvolen poprvé, poslanecký mandát vykonává nepřetržitě.

Na ostravském sjezdu KDU-ČSL v roce 2003 byl zvolen do čela strany. O tři roky později ovšem na post šéfa lidovců abdikoval. Spolustraníci odmítli jeho koncept menšinové vlády s ČSSD za podpory komunistů. Po volebním patu v roce 2006 totiž začal jednat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem o sestavení vlády poté, co selhaly snahy sestavit vládu ODS, lidovců a Strany zelených.

Rozsáhlé protesty lidovců proti Kalouskovu porušení základního předvolebního slibu, tedy nespolupracovat s komunisty, byly podle hlasité kritičky Barbory Javorové označovány jako takzvaná javorová revoluce. Kalouska v čele strany vystřídal Jiří Čunek.

Před vstupem do profesionální politiky působil Miroslav Kalousek ve veřejné správě. Na počátku 90. let zastával funkci poradce místopředsedy vlády Antonína Baudyše se zaměřením na otázky ekonomické transformace. Kromě toho zastupoval v době transformace Česko v několika řídících pozicích v hospodářské sféře. Byl členem dozorčí rady Jihočeských pivovarů, členem správní rady a jednatel Západočeských pivovarů nebo členem Prezidia Pozemkového fondu.

V letech 1993 až 1998 vykonával post náměstka ministra obrany pro rozpočet a akviziční procesy.

Od poloviny 90. let se musel potýkat s řadou kauz a podezření. Z těch větších lze připomenout nákup nepoužitelných armádních padáků za 200 milionů korun a nepotřebné armádní techniky takřka za 100 milionů v době, kdy byl náměstkem ministra obrany. Na jeho konto se mu připisuje i řada neúspěšných výběrových řízení pro armádu, na kterých stát výrazně tratil. Tendry ovšem pokračovaly i po Kalouskově odchodu z ministerstva obrany.

Na počátku nového tisíciletí se zase rozhořela kauza ohledně majetku Kalouskovy rodiny a praní špinavých peněz. Kalouskův švagr Lubomír Kašák totiž koupil luxusní byt v Praze poté, co od své sestry dostal směnku na 6,5 milionu korun. Vdova po Kašákovi, který byl zastřelen svým obchodním partnerem, po manželově smrti byt na Kalouskovi přepsala. Machinace kolem bytu se však nikomu prokázat nepodařilo.

Kalousek se narodil 17. prosince 1960 v Táboře. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Po studiích pracoval v Praze ve výrobním podniku Mitas jako vedoucí investičního útvaru.

Denisa, Čermáková, Pavlína Heřmánková, cermakova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688