Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  11.06.2010 06:55:52

DOWER-D: ČEZ, PM, Telefónica - trochu praktické (i když asi opět i kontroverzní) teorie!

Být IN dnes znamená škrtat, škrtat, škrtat. (Kdysi bylo IN učit se, učit se, učit se.) Máme v domácnosti méně peněz? Ano? Uskrovníme se a možná nakonec budeme kupovat jen potraviny. A co to udělá s naším pekařem, když budeme kupovat méně rohlíků a chleba? Nejdříve propustí zaměstnance a nakonec možná obchod zavře - a jeho domácnost bude mít také méně peněz.

To se stalo v devadesátých letech Japonsku a říká se tomu deflace. A motiv takového chování? David Ricardo, resp. jeho Ricardův efekt (nebyl nikdy exaktně potvrzen). Šetřící ekonomové totiž věří v tzv. Ricardův efekt - tedy, že fiskální úspory automaticky vyvolají vyšší výdaje spotřebitelů a "udolávají" tak voliče škrtáním, aby se jejich země nedostaly na "řeckou cestu". Ale...

Ve vyspělých zemích jsou aktuálně státní deficity způsobeny především snižováním výdajů v soukromém sektoru, viz výše příklad nás a našeho pekaře. Když skupina G20 zdůraznila nutnost zavést opatření vedoucí k fiskální stabilitě, neřekla, že se bude šetřit a škrtat, například na stravě tak dlouho, až lidé nebudou jídlo vůbec kupovat (a zemřou hladem). Naopak. Zdůraznila, že si politici musí uvědomit, že deflace je je stejné riziko jako plýtvání. Předčasné a nadměrné utahování opasků může být stejně nebezpečné, jako rozhazování.

A co z toho vyvodit pro naše akciové investování, ať se vrátíme k titulku?

Především to, že musíme zapomenout na bombastickou argumentaci postavenou na mnoha cizích slovech, a že se musíme držet zdravého selského rozumu: nakupovat akcie těch společností, bez kterých se veřejnost neobejde. Jaké to jsou společnosti? Na pražské burze si moc nevybereme, nicméně elektřina se bude odebírat až než "poslední zhasne" a navíc ji platíme každý měsíc, takže elektrárenské společnosti nebudou trpět nedostatkem likvidity - v Česku tedy mluvíme o ČEZ, graf 1.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.6. - pro zvětšení klikněte

Pak lze uvažovat i o Philip Morris ČR, graf 2. Ne, že bychom se bez cigaret neobešli, to určitě ano, jedná se ale o vysoce návykovou látku, které podléhají především mladší ročníky, a tak existuje "trvalá" naděje na výnos z dividend u tohoto titulu, ostatně viz "podividendový" propad, který je zřejmý i z následujícího grafu.

Graf 2, Philip Morris ČR, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.6. - pro zvětšení klikněte

Ve hře by mohly být i komunikační společnosti, konkrétně Telefónica 02, graf 3,  ta je na tom podobně jako Philip Morris, nicméně je zatížena i jinými problémy, takže to tak "křišťálově průzračné" v jejím případě není.

Graf 3, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.6. - pro zvětšení klikněte

A nakonec ještě jedna praktická rada drobným investorům: pokud chceme být opravdovými investory, kteří se angažují více, než jen přihlouplými diskuzemi na různých portálech, odhoďme politické brýle a držme se chladné kalkulace, tak jak jsme se ji pokusili naznačit v textu výše.
A propo, škoda. že není na našem akciovém trhu žádná pohřební společnost, ta má o klienty a o práci postaráno vždy (i když i na ni také dopadají finanční problémy, když se pozůstalí zdráhají pochovávat své nebožtíky). Je to cynické? Možná, ale je to praktické - akciové trhy se tak totiž chovají!

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688