TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.06.2010 16:36:12

Nečas: Prioritou je většinová vláda tří nelevicových stran

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Menšinová vláda ODS a TOP 09 není podle volebního lídra občanských demokratů Petra Nečase vhodná, znamenala by neúctu k názoru voličů. Jednání o novém kabinetu budou trvat několik týdnů, prohlásil v úterý Nečas.

Nečas upozornil, že pro ODS je koalice jasnou prioritou: "Jednoznačně upřednostňujeme standardní koaliční projekt. Vytvoření menšinové vlády je podle mého názoru krokem, který dává najevo voličům, že o jejich jasné hlasování příliš nestojíme. Česká republika má před sebou celou řadu kroků, které vyžadují většinovou vládu, vládu s jasným programem."

"My jsme nikdy netrpěli iluzemi, že to jednání bude snadné a rychlé, bude určitě trvat řadu dní a týdnů. Já jsem ale vždy říkal, že za rychlé sestavení vlády považuji jeden až dva měsíce," řekl dále místopředseda občanských demokratů. Podle Nečase je předběžné mluvit o jakýchkoliv závěrech, protože vyjednávání trvají teprve třetí den.

Budoucí možní partneři ve středopravé koaliční vládě si podle Nečase musí vyjasnit ještě mnoho organizačních záležitostí. "Ta jednání o programu zatím ještě vůbec nezačala. Mluvit o kompromisech, průnicích či konfliktech je tedy zatím zcela předčasné," uvedl lídr ODS a vzápětí dodal: "Jsme ale přesvědčeni, že drtivá většina problematických bodů je řešitelná kompromisem. Pokud nebude tento kompromis nalezen na úrovni expertních skupin, posune se problém na úroveň vyjednávacích týmů a posléze na předsedy jednotlivých stran."

Nečas vnímá jako nezvyklý postup Věcí veřejných, které případnou vyjednanou dohodu ještě postoupí k hlasování svým příznivcům. "Je to samozřejmě nezvyklý postup, zpravidla bývá zvykem mít kompetentní orgán, který přebere zodpovědnost. Nicméně vnitřní korektury jednotlivých koaličních partnerů musíme respektovat. Musíme také věřit tomu, že když dojednáme nějaký společný kompromisní dokument, vedení strany Věci veřejné se za něj jednoznačně postaví," myslí si Nečas.

Lídr ODS se na závěr v krátkosti vyjádřil k výroku šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, který si dovede představit na postu předsedy Poslanecké sněmovny zástupce z řad ČSSD. Podle Nečase jde o jednu z možných alternativ, rozhodnuto ale není. "Sociální demokraté na tento post samozřejmě nemají žádné právo. Určitě by se náš postoj odvíjel i od osoby, kterou by ČSSD navrhla. Já nejsem již nadále ochoten zvednout ruku pro kohokoliv, kdo bude navržen do třetí nejvyšší ústavní funkce v České republice," uzavřel Nečas.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688