Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  25.05.2010 07:03:29

DOWER-D: NWR, Erste, ČEZ, volby!

Pondělní obchodování bylo opět poznamenáno nízkými objemy. A nejen jimi. Velkou roli, právě v souvislosti s objemy, sehrály i utlumené emoce. Právě slůvko "utlumené" těsně souvisí s  objemy. Dalším zajímavým rysem včerejšího obchodování byla i skutečnost, že tuzemský akciový trh šel znovu proti proudu.

Akcií pondělí byla akcie NWR, graf 1. Posílila o 3,55%.  Reagovala na rostoucí ceny komodit. Za zmínku stojí ale i akcie Erste Bank, graf 2.  Na obou akciích, ale i na akciích Komerční banky, graf 3, se včera pozitivně projevil příznivý dopolední sentiment na evropských trzích.

Graf 1, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 24.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 24.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 24.5. - pro zvětšení klikněte

V západní Evropě to ale bylo později jiné. Do ztrát se dostaly právě finanční tituly. Investory tak znovu trápí dluhové problémy eurozóny. Problémové Řecko ale vystřídaly zprávy ze Španělska. Španělská centrální banka totiž v sobotu převzala spořitelnu CajaSur a španělský premiér navíc řekl, že neupraví úsporný plán i přes hrozbu generální stávky.

To všechno byly a jsou důležité momenty, které ovlivní příští, dnešní a další, obchodování. Praktickým výstupem pondělního obchodování tak byla především zvýšená citlivost na všechny nové a dostupné informace. Počítejme proto s tím, že co nová zpráva - a bude jich v tomto týdnu, především z USA dost - to nový výkyv na akciových trzích. Pokud se týká oborů, musíme věnovat zvýšenou pozornost těžařským oborům, viz vzpomínaná NWR. V nich se projevují především daně, které do těchto oborů pronikají z Austrálie.

A ještě dvě poznámky. (1) Co vlastně přineslo páteční setkání ministrů financí EU? Nic. A obchodování na akciových trzích v Evropě, tentokrát s výjimkou BCPP, tomu odpovídalo. Dokonce se dá konstatovat, že přineslo krok zpět. Proč? Ministři se dohodli, že konkrétnější návrhy, zahrnující také změny v legislativě, připraví do letošního října. A jak je dobře známo, odklad je nejvražednější forma negace. A věci nepomohl, trhům spíš uškodil, ani humbuk Německa z minulého týdne. Mnozí členové EU mají k německému plánu výhrady a tak věc odložili. Výsledky, typicky evropské, výstižně zhodnotil náměstek ministra financí ČR Tomáš Zídek: "Obecně sankce mají velikou podporu, ale všichni řekli, že je na tom hrozně moc práce. Vlastně takhle jak je to navržené, se to vzít nedá." Jinými slovy: operace se zdařila, pacient zemřel.

(2) Ovlivní parlamentní volby ČEZ, graf 4? Nejspíš ano. Obě nejsilnější politické strany v zemi totiž chtějí po volbách změny v ČEZ. Mluví se už také i o novém vedení.

Graf 4, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 24.5. - pro zvětšení klikněte

ČEZ tedy nejspíš čekají po volbách změny. Občanští demokraté chtějí změnit zadávání zakázek firmám s neprůhlednou majetkovou strukturou, což se dnes ve velkém děje a sociální demokraté zase chtějí definitivně zrušit akciový motivační program pro členy vedení. I tyto zprávy domácí akciový trh nejspíš výrazně znejistí. Ostatně dotazy na dění v ČEZ po volbách se množí i na našem pracovním stole.

Přejete si víc informací? Klikněte!.

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688