TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.05.2010 19:59:00

Návrh EK na posílení kontroly rozpočtů členských zemí rozdělil Evropu

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Návrh Evropské komise (EK) na kontrolu rozpočtu jednotlivých členských zemí čelí první kritice. Ve středu o tom informoval server EUobserver a agentura Reuters.

Návrh EK vyvolal mnoho otázek a nesouhlasu z některých členských států. Jako první se nad návrhem pozastavil švédský premiér Frederik Reinfeldt. Ten nesouhlasí s tím, aby členské státy kontrolovaly rozpočty svých partnerů v EU. Server EUobserver se navíc domnívá, že návrh by mohl narazit na odpor i u nové britské koaliční vlády, která bude patrně silně chránit britskou suverenitu v této oblasti.

Na druhou stranu, s návrhem předběžně vyjádřily souhlas Německo a Francie, tedy někdejší motor evropské integrace. Kancléřka Angela Merkelová uvedla, že kontrola ze strany EK není špatný návrh. V podobném duchu reagoval i mluvčí francouzské vlády Luc Chatel, který nicméně dodal, že "parlament hlasuje o národním rozpočtu, Evropská komise nebude hlasovat o rozpočtu francouzského národa".

EK zveřejnila plán na posílení ekonomické koordinace členských států Evropské unie (EU). Z něj vyplývá, že pravomoci EK při schvalování rozpočtů jednotlivých zemí by se měly značně navýšit. Podle nového návrhu by nejdříve rozpočet prozkoumala sama EK, poté by se k němu mohly vyjádřit další členské země a teprve nakonec by ho schvalovaly národní parlamenty. Z pohledu EK by podobná praxe mohla odvrátit opakování řecké rozpočtové krize, které hrozí šířením i do dalších zemí eurozóny. EK v reakci připravila návrh, který počítá se zpřísněním rozpočtových pravidel. EK by mohla získat nové nástroje, které by mohla použít proti zemím, které opakovaně porušují pravidla. Nově by se důraz měl klást nejen na rozpočtové schodky, ale také na celkový veřejný dluh.

Evropa se ocitla v mimořádné situaci. Evropská komise proto navrhuje to, co je potřeba udělat, aby se posílila ekonomická spolupráce v Evropě. Posílením Paktu stability a růstu, řešením makroekonomických disbalancí a nastavením masivního rámce pro řešení krizí máme k dispozici klíčové prvky Paktu konsolidace, který zajistí silnou evropskou ekonomiku. Jsem si jistý, že členské státy jsou rozhodnuty podpořit náš návrh, který redukuje rizika spojená se vzájemnou závislostí, a z něhož budou mít prospěch všichni obyvatelé a který ukazuje na naši ochotu ochránit euro jako nejdůležitější aktivum Evropské unie,“ prohlásil předseda EK José Manuel Barroso.

České ministerstvo financí zatím bere záměr Evropské komise jako námět k diskusi, protože dosud prý nemá k dispozici detailní ucelený návrh. "Ministerstvo financí obecně podporuje zpřísnění rozpočtových pravidel včetně důrazu na dodržování těch stávajících. Je nutno podotknout, že státní rozpočet je plně v kompetenci suverénních vlád a národních parlamentů, takže předpokládáme, že posouzení Evropské komise by muselo mít pouze doporučující charakter," uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

O návrhu EK budou příští týden jednat i ministři financí a hospodářství (Ecofin) na svém zasedání v Bruselu.

Simone Radacicova, David Vandrovec, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688