TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.05.2010 15:06:01

Greenpeace: Na střechu sídla vlády se vrátíme

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Greenpeace se na střechu budovy Úřadu vlády bude vracet do té doby, dokud bude ČEZ řídit Českou republiku, řekl v pátek vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Kvůli jejich pondělní akci chce policejní prezident Oldřich Martinů uzavřít chodník před úřadem i pro veřejnost.

"Upozorňovat na klientelistickou síť mezi ČEZem, největšími politickými stranami a nejvyššími státními úředníky podobně důrazným způsobem je možná nelegální, ale rozhodně legitimní," napsal ve svém prohlášení Rovenský.

Dodal, že účastníci pondělní akce jsou připraveni nést případné právní následky. V rovině veřejného práva hrozí aktivistům podle Rovenského maximálně pokuta do 5 tisíc korun za neuposlechnutí výzvy veřejného činitele.

Podle Rovenského navíc policii žádné mimořádné náklady nevznikly. "Ze střechy nás sundávali příslušníci ochranné služby v rámci své řádné služby - na rozdíl od loňského podzimu se zásahu neúčastnili policisté z URNA, jejichž účast by bylo možné považovat za mimořádnou. Případné civilní žaloby o náhradu škody se proto nebojíme - předpokládáme, že policie nebude schopna prokázat vznik mimořádných nákladů a spor prohraje," prohlásil Rovenský.

"Dnešní prohlášení pana prezidenta považujeme za zoufalý pokus postihnout za každou cenu účastníky pondělní akce přísněji, než zmíněnou pětitisícovou pokutou," dodal Rovenský.

Aktivisté hnutí Greenpeace narušili v pondělí tiskovou konferenci po jednání vlády. Na střeše vlády nad hlavami premiéra Jana Fischera, ministra financí Eduarda Janoty a ministra vnitra Martina Peciny aktivisté rozvinuli transparent s nápisem VÍTEJTE V ČEZKÉ REPUBLICE s poukazem na polostátní podnik ČEZ.

Policie nyní musí provést komplexní vyhodnocení situace a za hlavní prioritu považuje to, aby bylo zabráněno opakování této situace. Martinů dále všechny vyzval, aby situace nebyla zlehčována, protože stejně tak, jako se na střechu Strakovy akademie dostali příslušníci hnutí Greenpeace, se na ni mohl dostat například atentátník s výbušninou. Kromě uzavření chodníku před budovou Úřadu vlády bude policie požadovat i zákaz průjezdu nákladních automobilů.

Předmětem jednání bude i současné znění zákona, podle něhož je nejvyšším možným postihem za tento přestupek pokuta ve výši pět tisíc korun. Podle policejního prezidenta se tento stav musí změnit, protože jde o velice nebezpečný čin.


Karolina Brožová, Jiří Táborský, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688