Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  14.04.2010 09:48:52

ČS - koment 14.4. - domácí sazby, Řecko, maloobchod v USA

ČR

·    Členka bankovní rady E. Zamrazilová včera řekla, že je prozatím spokojená s úrovní úrokových sazeb. Nevylučuje však úplně další snížení sazeb, i když by podle ní mělo jen částečný dopad na trh. Dále dodala, že nevidí potřebu aby ČNB použila jakákoliv dodatečná opatření proti sílící koruně.

Region

·    Dnes by mohlo dojít k určení data polských prezidentských voleb. Situace v Polsku je stabilní, centrální banka funguje bez problémů včele s prozatímním guvernérem (bývalým viceguvernérem) Wiesiolkem, který bude ve funkci guvernéra prozatím působit také v měnovém výboru (zatím jeho členem nebyl). Problémem pro NBP je nyní především nakládání se ziskemdevizových rezerv. Podle posledních vyjádření bude management banky a měnový výbor v této otázce usilovat o kompromis.

·   Regionální měny byly včera relativně klidné, prakticky bez pohybu byla především koruna (u ní se jen po ránu projevil mírný růstový tlak, což naznačuje, že pod klidným povrchem probíhající konsolidace stále existuje tendence k dalšímu posílení). Zlotý velmi mírně oslabil (možná přeci jenom působila trocha nervozity po sobotní tragédii). Forint naopak díky volbám pokračoval v mírném posilování. Dnes není v dohledu nic co by mělo radikálně změnit chování trhu. Lze tedy čekat spíše mírné pohyby, dále by mohl lehce posilovat forint.

Svět

·   Řecko v aukci prodalo za 1,2 mld EUR 52- a 26-týdenní pokladniční poukázky. O aukci byl značný zájem (6,5x přeupsaná), ale výnos výrazně vzrostl z 2,20% v minulé podobné aukci na 4,85%. Aukce potvrdila, že víkendové zpřesnění závazku EU a MMF poskytnout Řecku v případě potřeby půjčky, bylo dostatečné na uklidnění trhů. Řecko nyní čeká obtížná úloha sanovat svoje veřejné finance a dosáhnout tak snížení nákladů na obsluhu svého státního dluhu.

·   Obchodní bilance USA mírně zklamala vyšším deficitem, když jen velmi mírně rostl export, kdežto importy rostly celkem svižně. Podíl na tom má propad u exportů letadel, může tedy jít jen o lokání výkyv. Vliv na dolar nebyl znatelný.

·   Z dnešních dat budou ostře sledovány především maloobchodní tržbyUSA. Očekávání jsou optimistická, hrozí tedy spíše zklamání než pozitivní překvapení. Dopad na trh může být výrazný, pokud by se navíc objevila další zklamání ve výsledcích akciových společností může to odstartovat výraznější korekci na akciích a růst rizikové averze. Večer bude zveřejněna Béžová kniha, která poskytne důležitý alternativní pohled na americkou ekonomiku.

·   Technologický gigant Intel překonal v prvním čtvrtletí výrazně očekávání a mohl by tak offsetovat špatný dojem z pondělních výsledků hliníkárny Alcoa. Intel je díky tomu, že je dodavatelem více než 80% procesorů pro osobní počítače, pokládán za dobrý indikátor stavu technologického sektoru. Intel také může více těžit s růstu poptávky v Asii.

 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.06.2011ČS - koment 15.6. - Řecko, makro z USA, domácí sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.10.2010ČS - koment 22.10. - makro, domácí sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.04.2010ČS - koment 7.4. - domácí makro a spekulace kolem Řecka Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688