TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.04.2010 17:27:00

SANEP: Dvě třetiny Čechů odmítají kvóty pro ženy v politice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dvě třetiny Čechů nesouhlasí s tím, aby poměr žen a mužů v české politice stanovovaly zákony. Vyplývá to z průzkumu, který v neděli zveřejnila společnost SANEP.

Stávající nízké zastoupení žen ve vrcholné politice Česka vnímá jako zásadní společensko-politický problém 45,2 procent dotázaných. Z tohoto podílu patří 57,1 procent ženám, ale pouze 33,2 procent mužům.

Stejně tak rozděluje pohled mužů a žen otázka, zda by byla vrcholná politika při výraznějším zastoupení žen důvěryhodnější. V celkovém součtu se nadpoloviční většina respondentů (53,1 procent) domnívá, že by díky výraznějšímu zastoupení žen byla politika důvěryhodnější. Rozdělení hlasů podle pohlaví ale ukazuje, že s tímto názorem souhlasí více ženy. Je jich 63 procent, oproti 43,2 procentům mužů.

Že jsou ženy stejně zkorumpovatelné jako muži, se domnívá 61,1 procent mužů, ale pouze 38,3 procent žen. Celkově pak je o stejné zkorumpovatelnosti žen jako v případě pouze mužského zastoupení na politické scéně přesvědčeno 49,7 procent respondentů.

Rovněž v otázce, zda ženy v politice mužům překážejí, je názor mužů, kteří odpověděli v souhrnu kladně v případě 30,4 procent dotázaných, odlišný od názoru žen. Ty si myslí, že mužům v politice překážejí v případě 57,9 procent dotázaných. V celkovém souhrnu je o tom, že ženy mužům v politice překážejí, přesvědčeno 44,2 procent dotázaných.

O diskriminaci žen v politice je přesvědčeno 45,7 procent dotázaných, z toho 63,3 procent žen, ale pouze 28 procent mužů.

Pro početně stejné zastoupení mužů a žen ve vrcholné politice je 42,3 procent dotázaných. I zde je však diametrálně odlišný názor mužů a žen. Muži podporují tuto myšlenku z 25,9 procent, ženy z 58,6 procent.

Podle názoru 63,7 procent všech respondentů stávající úroveň české politické scény odrazuje ženy od jejich politické angažovanosti.

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688