Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  17.03.2010 10:39:11

ČS - koment 17.3. - průmysl v CEE, Řecko, FOMC nepřekvapil

ČR + Region

 

·          (CZ) Český maloobchod za leden nás včera moc nepřekvapil. Data ČSÚ potvrdila, že tržby poklesly o 5% r/r, z toho auta o -6,2%. Po očištění o sezónní efekty a počet pracovních dní je však již výsledek o něco lepší: oproti lednu 2008 tržby stouply reálně o 0,6% m/m. Stále však není moc důvodu pro radost. Maloobchod zůstává slabý a to i navzdory povánočním výprodejům. I v nadcházejících měsících lze očekávat, slabší výkonnost tohoto segmentu, jelikož poptávka domácností bude slabá díky zvýšené nezaměstnanosti a slabému růstu mezd.

·          (CEE) Maďarsku a Polsku dnes průmyslová produkce. V Maďarsku již předběžný údaj vyšel, takže pokud by nedošlo k výraznější úpravě, trh by měla údaj přijmout bez povšimnutí. Polsku čekáme poměrně slušný výsledek, velikou roli však sehrává bazický efekt - takhle zhruba před rokem to totiž padalo nejvíce.

 

Svět

 

·          (GR)  Tak nakonec skončilo jednání ministrů eurozóny vyhlášením, že se dohodli na technických detailech záchranného plánu pro Řecko. Jean-Claude Juckner řekl, že taková pomoc by nezahrnovala úvěrové garance, což byla jedna z možností diskutovaná ještě před střetnutím. Cílem by prý nebylo poskytnout financování za průměrné sazby eurozóny, ale zajistit finanční stabilitu bloku. Dále již neprozradil žádné (technické) detaily o plánu ani možných sumách peněz.

·          (GE) Včera německý ZEW index, klesl méně než se čekalo:   44,5 (očekávání 43,5). Mírnější než očekávaný pokles patrně odráží hlavně méně akutní vnímání problémů kolem státních dluhů a tempa jejich růstu v některých evropských státech (hlavně v Řecku). Náladu momentálně zhoršuje hlavně slabá výkonnost německé ekonomiky způsobená především stále velmi nízkou domácí poptávkou. Očekává se proto slabý růst i v dalších čtvrtletích. ZEW má odrážet očekávaný vývoj v nejbližším půl roce.

·          (US)  Zahájené stavby domu i stavební povoleni klesly, což trh očekával. Zahájené stavby o 5,9% na 575tis z revidovaných 611tis za leden. V meziročním srovnání to znamená +0,2%. Nové stavební povolení klesly o 1,6% m/m na 612tis. Oba výsledky jsou malinko lepší než trh čekal. Zasedání FOMC včera nijako nepřekvapilo. A v podstatě jsme se ani nedozvěděli nic nového, znova bylo potvrzeno, že sazby zůstanou nízké ještě dlouho.

 


Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688