Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  06.04.2001 17:02:09

Akcie: Začátek dubna nebyl pro české akcie příliš pozitivní

Týdenní zpráva Komerční banky

Datum : 6.4.2001

Začátek dubna nebyl pro české akcie příliš pozitivní. Trh byl od začátku týdne pod prodejním tlakem hlavně u akcií telekomunikačních společností a Komerční banky. Nicméně, čtvrteční nárůst pomohl trhu svoje ztráty částečně vykompenzovat. Index PX-D v tomto týdnu oslabil o 1,4% na 1139,2 bodu a svoje ztráty od začátku roku rozšířil již na 16,6%. Nejhůře se dařilo akciím Komerční banky, která oslabila o 3,6% na 963,8 bodu. Další bankovní titul, Česká spořitelna také oslabil a to o 2,4% na 224,7. Český Telecom poklesl o 2,5% a České radiokomunikace oslabily o 1,0%. V tomto týdnu se nejlépe vedlo akciím ČEZu a Unipetrolu. Unipetrol si připsal 2,9% na 61,5 a ČEZ získal 0,9% na 102,5.

       Pravděpodobně v pondělí rozhodne vláda o tom zda a za jakou cenu prodá státní podíl v Českých radiokomunikacích společnosti TeleDanmark. Podle posledních informací vláda zahájila exkluzivní jednání s dánskou společností a snaží se ji přimět ke zvýšení nabídky, která údajně dosahuje 861 za akcii. Pokud se vládě nepodaří do pondělí jednání uzavřít, zvýší se nejistota investorů a pravděpodobně i volatilita akcií. V pondělí se koná valná hromada Philip Morris ČR na které by se měla schválit dividenda za loňský rok. Očekáváme, že se bude pohybovat pod úrovní 1000 za akcii před zdaněním. V ten samý den oznámí Unipetrol auditované hospodářské výsledky za loňský rok, které by však neměly přinést žádné překvapení. V úterý a ve středu pak bude v Praze probíhat konference o mobilních sítích třetí generace. Zde by se mohly objevit informace například o plánech na udělení licencí na UMTS, které by mohly mít dopad na akcie telekomunikačních společností. Zbytek týdne je již bez důležitých domácích informací, takže se investoři budou opět orientovat podle vývoje na zahraničních trzích. Především výsledky hospodaření za 1Q a makroekonomické údaje budou ovlivňovat náladu na trzích v zámoří a tím i evropské trhy.

       Celý tento týden se objevovaly zprávy ohledně privatizace společnosti České radiokomunikace. K částečnému vyjasnění situace došlo až v pátek, kdy ministerstvo financí navrhlo vládě aby dále jednala se společností TeleDanmark o navýšení její nabídky. Podle posledních neoficiálních informací nabízí TeleDanmark 861 za akcii což je podstatně vyšší než dříve oznámená cena 600 za akcii. Trh je také velmi neklidný, protože ještě není jisté zdali bude dividenda vyplacena a v jaké výši. Představenstvo společnosti plánuje navrhnout výplatu dividend v celkové výši 10mld, což představuje 325 na akcii. Návrh představenstva však musí schválit akcionáři společnosti.

       Česká spořitelna v tomto týdnu oznámila auditované výsledky podle CAS, které byly v souladu s dřívějšími prohlášeními managementu banky takže nepřinesly žádné překvapení. Banka také oznámila, že jedná s ostatními bankami o zvýšení poplatků za používají její sítě bankomatů klienty ostatních bank. ČS v současné době inkasuje 20 za transakci a její záměr je zvýšit tento poplatek na 40+0,5% z vybídané částky. Česká spořitelna provozuje 924 bankomatů, což představuje 60% podíl na trhu. Vzhledem k postavení ČS na trhu vyvolal tento krok ČS zájem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Česká spořitelna se tímto krokem snaží zvýšit neúrokové příjmy, aby kompenzovala pokles úrokových marží. Podle našeho názoru je tento krok ČS ospravedlnitelný vzhledem k postavení banky na trhu s bankomaty.

       ABN AMRO údajně podalo námitku proti výběru poradce pro privatizaci energetiky a plynárenství. FNM má ze zákona 10-ti denní lhůtu na posouzení oprávněnosti námitky. Pokud ji však zamítne, ABN AMRO se může obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Celá kauza je negativním signálem pro investory jelikož může dojít ke zpoždění celého procesu privatizace.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688