TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.02.2010 14:56:01

Věci veřejné: V armádních nákupech s miliardovými ztrátami jsou namočené velké politické strany

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Velké armádní zakázky, které jsou tunelem pro miliardy korun a prostorem pro rozsáhlou korupci, mají na svědomí velké politické strany. Ty o boji s korupcí hovoří jen před volbami, upozornil ve čtvrtek šéf strany Věci veřejné (VV) Radek John.

John upozorňuje, že ani jedna z velkých stran proti nákupům nepoužitelného, nepotřebného nebo předraženého materiálu pro armádu neprotestují a evidentně s podmínkami armádních zakázek nehodlají nic dělat.

"Je velmi zvláštní, že ačkoli všechny velké strany křičí, jak budou bojovat s korupcí, tak ani jedna proti netransparentním a podezřelým armádním zakázkám neměla námitek. To nás vede k názoru, že v těchto podivných obchodech mají prsty," řekl John a poukázal na to, že kvůli stoprocentně předraženým armádním zakázkám zmizelo do něčích kapes přes deset miliard korun z celkového objemu 25 miliard.

Jedním ze základních problémů zadávání armádních zakázek je podle něj v současnosti nákup přes prostředníka. „Je třeba okamžitě zrušit nákupy přes prostředníka,“ uvedl John s tím, že poslanci tento způsob schválili jenom proto, že právě v tomto momentě se otevírá maximální prostor pro korupci.

"Ve všech kauzách hrají klíčovou roli prostředníci, kteří by tam vůbec neměli být," dodal John.

Kauza nákupu pandurů nebo gripenů není podle VVjediným podezřelým obchodem armády, upozorňují také na nákup letadel CASA, ve kterém figuruje současný ministr vnitra Martin Barták a společnosti Omnipol a Penta. Armádní zakázka přitom do roku 2013 dosáhne takřka čtyř miliard korun.

John poukazuje na to, že Omnipol, spojený se jménem Richarda Hávy, přítelem Miroslava Kalouska (TOP 09), kooperuje se skupinou Penta propojené s Markem Dospivou. Obě společnosti usilují o zajištění offsetových programů pro AERO Vodochody v souvislosti s nákupem letadel CASA.

"Nákup letounů proběhl bez výběrového řízení. Potenciálními uchazeči byla španělská CASA a italská Alenia. Místo výběrového řízení ministerstvo obrany a vláda Mirka Topolánka oslovily přímo společnost CASA. Výsledkem jednání je kontrakt, během něhož CASA dodá čtyři stoje C-295 a Česko za to zaplatí 3,6 miliard korun a dodá dva cvičné stroje L-159. Cena L-159 ovšem v kontraktu vyčíslena není," uvedl John s tím, že zprostředkovatelem kontraktu je společnost Omnipol.

Podezřelá je podle Johna také zakázka na nákup pistolí Glock. Dodávku zbraní pro armádu, v pořadí již čtvrtou, získala stejně jako v předchozích případech společnosti MPI. V tendrech byla společnost jen jediným soutěžícím. "Společnost MPI Ivana Smrže získala zakázku za více než 15 milionů korun. Munici pak dodává armádě společnost Smržova bratra Ivana," poukázal na podezřelé okolnosti John.

Barták je podle lídra VV nebývale, až podezřele, vstřícný vůči některým lobbistickým skupinám. To podle Johna dosvědčuje i poslanec ČSSD Antonín Šeďa. "Netvrdím, že v tom nejsou někteří členové ČSSD namočeni. Důkazy nemám, ale indicie ano," uvedl Šeďa v dopisu, jehož kopii Věci veřejné mají.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

26.02. 13:41  opět ovce nepochopili (Jan)
26.02. 10:33  opět ovce nepochopili (Aneta)
26.02. 09:45  opět ovce nepochopili (boss)
26.02. 09:37  opět ovce nepochopili (Aneta)
25.02. 21:42  opět ovce nepochopili (Fíl)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688