Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  05.02.2010 14:41:17

Opce - vhodný obchodní nástroj pro investory i obchodníky

Opce -  vhodný obchodní nástroj pro investory  i obchodníky

 V sérii několika článků o opcích se pokusím tento obchodní nástroj trochu přiblížit a “demaskovat”.   Hodně  lidí už nakupuje  akcie  a považuje to za něco normálního a přirozeného. Také články týkající se investování nebo obchodování jsou zaměřené nejvíce na akcie.  Když ovšem dojde na opce,  investoři jsou nedůvěřiví nebo skeptičtí, a  považují  opční investování a obchodování za vysoce rizikovou a čistě spekulativní záležitost.  A přitom opce mohou udělat i obchodování s akciemi více ziskové a bezpečnější. Cílem seriálu  je  ukázat a na příkladech vysvětlit, co lze od opcí  očekávat a jak s nimi zacházet. 

Co opce nabízejí a jaké mají možnosti:

Opce jsou univerzální obchodní nástroj, který má velké množství strategií. Tím je flexibilní a dá se obchodovat  ve všech fázích trhů.  Většinou  při vstupu do obchodu víte, jaká může být nejvyšší ztráta a kolik % to je z vašeho portfolia. Nemůže se tedy ve většině případů stát, že chcete  akcii prodat např. se ztrátou 2% z obchodního kapitálu, ale pak to nedokážete a ztráta je daleko vyšší.

Co zpočátku odrazuje, je terminologie a pochopení základních pojmů. Množství strategií odrazuje tím, že nejdříve  nebudete vědět, kdy  kterou použít.  Jestli překonáte první odpor k novým informacím, které nejsou moc jasné a budete se k textům vracet, brzy pochopíte principy strategií.  Nakonec  budete nejvíce používat čtyři nebo pět svých oblíbených. Které to ale budou, musíte zjistit sami.

Krátce do historie novodobých opcí: 

Z historie se omezím pouze na novodobé opce.

Moderní opční burza byla otevřena 26.4. 1973 v Chicago, kdy CBOT (Chicago Borard of Trade)  založil  CBOE Chicago Board Option Exchange. Zpočátku se obchodovali jenom   call opce na 16 akcií a první den otevření burzy se zobchodovalo 911 kontraktů. Pro porovnání, dnes se denně obchoduje 3.9 milionu kontraktů. Prvních 16 akcií, které byly zaknihovány na CBOE jsou: AT&T,Atlantic Richfield, Brunswik, Eastman Kodak, Ford, Gulf & Western, Loews, Macdonalds, Merk, Norhwest Airlines, Pennzoil, Polaroid, Sperry Rand, Texas Instruments, Upjohn a Xerox.  Další skupina 16 společností byla přidaná na na konci roku 1973. Do této skupiny patřily akcie např.  RCA, Avon, Exxon, Kerr-McFee, Kresge(nyní K-Mart), Sears. Další skupina o 8 akciiích přibyla  v listopadu 1974 a pak už další akcie byly rychle přidávány.  The American Stock Exchange (AMEX) a  Philadelphia Stock Exchange začali opce obchodovat v roce 1975.

Se vznikem opční burzy byly vytvořeny i kontrolní a dohližitelské orgány. Vznikla SEC(Security Exchange Comision), která dohlíží, zda obchodování probíhá podle pravidel a vyšetřuje případné přestupky.Každá burza si ustanovila i svoje dohližitelské orgány, to znamená, že například burza CBOE má své Floor Governor nebo Floor Official, kteří dohlíží na aktivity na parketu své burzy.

Bylo provedeno standardizování – sjednocování podmínek pro obchodování, určení opčních cyklů a stanovení striků,  po kolika bodech bude jejich vzdálenost a od jaké ceny. 

Na standardizování se podílela také  organizace OCC (Option Clearing Corporation), která  začala vypořádávat obchody mezi stranou kupující a prodávající.  Nedrží tedy vlastní pozice, ale pouze obchody zprostředkovává.

roce 1983 začala CBOE nabízet opční obchodování akciových indexů, prvními byli index OEX (S&P 100 Index) a S&P 500(SPX). O rok později dosáhla hranice obchodování opčních kontraktů hranici 100 milionů.

V 90 letech byl představený nový koncept – exchange traded fund (ETF) . Jedná se o skupinu akcií, které mají stejné zaměření – např. akcie olejových společností.

CBOE  přichází stále s dalšími produkty jako jsou např. LEAPS – dlouhodobé opce, nebo jednoduše řečeno opce s delším časem do vypršení, Index VIX –  označován za barometr strachu, BXM – buy write index, Binary opce   a řadou dalších.

 

Autor: 
Josef Košťál
www.optionslock.cz

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688