Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  04.02.2010 09:26:23

ČS - koment 4.2. - zasedání centrálních bank

ČR + Region

·          (CZ) Dnes zasedá ČNB. Sazby by měly zůstat na historicky nejnižší hodnotě 1%. Ani nová prognóza dle nás zásadní změnu nepřinese ani ohledem růstu ani ohledem inflace. K prvnímu zvýšení sazeb dojde dle nás na konci první poloviny roku (oživení je zatím solidní, žádný dramatický propad se po skončení fiskálních stimulů nekonal, předstihové indikátory se dále lepší), rizikem zůstává že to bude později. Za celý rok tak čekáme 2-3 zvýšení sazeb, sazby na 1.50-1.75% na konci roku 2010. Potřebu růstu sazeb bude tlumit kačka.

·          (CZ) Ministr financí Janota včera povídal o plánované emisi dluhopisů v cizích měnách. Česko by jich letos  mělo vydat za 1-2mld. eur, časování ještě není stanoveno.

Svět

·          (EMU) Evropská komise včera schválila řecký plán na snížení schodku rozpočtu na úroveň z Maastrichtských kriterií do roku 2012 (aktuálně se schodek pohybuje kolem 13%). Komise dále doporučila Řecku. aby přijalo obecný balík strukturálních reforem veřejné administrativy, penzijního a zdravotního systému a trhu práce, a aby si vláda vytvořila rezervu 10ti procent součastných výdajů pro případ budoucích rozpočtových tlaků. Řecko navíc musí do poloviny března předložit zprávu o dosavadním postupu. Euro po zprávě mírně posílilo.

·          (EMU) Maloobchodní tržby Eurozóny v prosinci stagnovaly (m/m), přičemž analytici čekali, že v tento obvykle silný měsíc porostou o 0,4%. V meziročních číslech to znamená pokles o 1,6%. Data potvrzují, že poptávka domácností nadále trpí pod tíhou ekonomického zpomalení a že oživení bude pravděpodobně pomalé.

·          (USA) Index nákupních manažerů ve službách potvrdil růst sektoru, i když o něco slabší než se čekalo. Vystoupil z prosincových 49,8 na 50,5 bodů (trh:51) a poprvé se tak přehoupl zpátky do expanze. Údaj je důležitý, jelikož služby tvoři 80% ekonomiky USA.

·          (EMU) Sazby ECB dnes prakticky jistě zůstanou beze změny. Pozornost se soustředí na Trichetovu tiskovku po zasedání, přičemž sledovat se bude hlavně hodnocení stavu ekonomiky, informace o postupu odstraňování opatření na podporu finančního sektoru a ekonomiky. Důležitá budou také jakákoli vyjádření na téma řeckého dluhu.

·          (GE) Od dnešních továrních zakázek v Německu se očekává, že potvrdí pokračující oživení ekonomiky. Negativní překvapení by bylo špatnou zprávou i pro nás, a to kvůli propojenosti české ekonomikyněmeckou.

·          (US) V Americe dnes tovární zakázky a produktivita. U toho prvního se čeká mírně lepší růst jako před měsícem, u toho druhého zase mírné zpomalení. 

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688