TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.01.2010 08:00:21

Za Bursíkovým obviněním je jen snaha zdiskreditovat celou stranu, hájí svého expředsedu Zelení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Strana zelených (SZ) se ohradila proti tvrzení šéfa dozorčí rady Czech Coal Jana Dobrovského, který v sobotním vydání Lidových novin nařkl jejího někdejšího předsedu Martina Bursíka ze snahy o prolomení těžebních limitů. Podle nynějšího šéfa SZ Ondřeje Lišky je za vším úsilí o diskreditaci strany.

„Za těmito snahami je vidět zřejmý záměr uhelné společnosti zdiskreditovat Martina Bursíka i Stranu zelených s cílem oslabit jediný politický subjekt, který rozšiřování dolů brání a který není napojený na žádné ekonomické lobby v zemi. Hrozba, že by limity mohly být díky zeleným zachovány, spolehlivě probudila uhelný kartel k diskreditační kampani. Svědčí to o tom, že úzké provázání byznysu a politické moci v České republice dosáhlo nevídaných rozměrů,“ tvrdí v prohlášení Liška.

Ten současně zdůrazňuje, že jeho předchůdce v čele Zelených veškerá Dobrovského tvrzení vyvrátil a doložil smlouvami. "Přesto je nedoložené tvrzení předsedy dozorčí rady Czech Coal a zároveň blízkého přítele šéfa premiérových poradců Vladimíra Mlynáře akceptováno jako usvědčující důkaz," říká Liška

Současný šéf Zelených zároveň poukazuje na časové souvislosti Bursíkova obvinění. "Stalo se to jen dva dny poté, kdy poslanec Bursík poukázal na selhání vlády premiéra Fischera a kdy Zelení v průzkumech volebních preferencí dosahují šesti procent," upozorňuje Liška.

Na uchování stávajících těžebních limitů, se kterým počítala novela horního zákona a který pocházel z dílny Zelených, se shodli již členové koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS). Návrh zdědila Fischerova vláda, která se ho rozhodla stáhnout z Poslanecké sněmovny, za což schytala kritiku od Bursíka. Podle něho nese chování premiéra a vlády známky možné korupce, nebo alespoň podezřele silného vlivu těžařských společností na rozhodování vlády.

Veronika Žižlavská, zizlavska@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688