TNBiz (TN.cz)
Reality  |  27.01.2010 02:00:06

Ve středu se budou dražit pražské sklady Karlovarského porcelánu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sklady v pražské Ruzyni patřící Karlovarskému porcelánu (KP) se budou dražit ve středu v poledne. Vyvolávací cena je 21,9 milionu korun, řekl Mediafaxu insolvenční správce Tomáš Čermín.

„Je to úplně poslední nemovitost, která z majetku porcelánky zůstala neprodána,“ uvedl Čermín. Podle zjištění Mediafaxu prodej závodů, dalších nemovitostí, výrobků a ostatního movitého majetku vynesl přes 120 milionů korun. Všechny věřitele se prodejem majetku určitě nepodaří uspokojit. Dluhy KP přesahovaly 1,5 miliardy korun, z toho více než 400 milionů korun představoval nesplacený úvěr syndikátu bank. Ty přitom z výtěžku dostanou nejvíce peněz, jedná se totiž o zajištěné věřitele.

Podle Čermína ještě prodávají soubor volně broušených kamenů a čekají, jak dopadne konkurs matky KP, firmy Porcela Plus (PP). Část peněz z výtěžku prodeje by totiž měl díky pohledávkám vůči PP dostat i Karlovarský porcelán. Podle Čermína se dá ale jen těžko odhadnout, kolik by mohli získat peněz.

Ve středu se budou prodávat pozemky se sklady na rozloze dvou tisíc metrů čtverečních. Podle odhadu mají cenu 32 milionů korun. Dražba bude probíhat v sídle dražební společnosti Naxos.

Porcelánka před krachem zaměstnávala zhruba 1300 lidí v závodech v Chodově, Nové Roli, Klášterci, Chodově a Lesově. Všechny podniky dnes už mají nového majitele. Závod v Chodově získala společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice asi za 35 milionů korun. Zbývající podniky patří firmě Hengis, jež za ně v součtu zaplatila kolem 70 milionů korun. Všechny prodané závody výrobu obnovily. Závody, které patří Hengisu, vystupují pod názvem Thun 1794.

Ve firmě Karlovarský porcelán, která patřila do skupiny Porcela Plus, probíhá insolvenční řízení od loňského 22. září. Úpadek na Karlovarský porcelán byl vyhlášen loni 14. října, v konkursu je společnost od 10. prosince. V roce 2008 porcelánka hospodařila se ztrátou přesahující 82 milionů korun. Roční obrat se blížil k 950 milionům korun.

Marek Kuntoš, Richard Beneš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688