Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  08.01.2010 16:08:30

Poněkud nejistý start do dalšího roku

Počáteční optimismus na trzích postupně vyprchával, zatímco komodity pokračovaly v cestě vzhůru a Warren Buffet drží povánoční dietu a odmítl koupit čokoládovnu. Na střední Evropu padá sníh a Řecko se začíná topit ve svých dluzích.

 

Do nového roku vykročily akciové a komoditní trhy rázně poté, co pondělní makrodata utvrdila investory v tom, že hospodářské oživení stojí na pevných základech. Tato víra byla poprvé otřesena v úterý, kdy pokles domluvených nákupů domů klesl ve Spojených státech o 16% namísto očekávaných 2%. Důvodem poklesu byl blížící se konec daňových úlev na nákup prvního domu, což vyvolalo otázky nad blízkou budoucností amerického realitního trhu, která nemusí být tak růžová, jak to vypadalo na začátku posledního čtvrtletí minulého roku. Na druhou stranu, průmyslová aktivita se vylepšuje na obou stranách Atlantiku. V pondělí se ukázalo, že aktivita rostlaEurozóně za měsíc prosinec nejrychleji za 21 měsíců, zatímco ve Spojených státech vzrostl index nákupních manažerů ISM ve výrobě na 55,9 bodů oproti očekávaných 54,3 bodům. K tomu se přidal úterní údaj o růstu průmyslových objednávek za prosinec o 1,1%. Index ISM ve službách vzrostl na 50,1 bodu, což je přesně na hranici naznačující expanzi. Po středečním čtení zápisu ze zasedání amerického FEDu, kde zaznělo, že i přes oživení budou realitní trh a trh práce pod tlakem, čekali investoři na páteční údaj o zaměstnanosti ve Spojených státech. Tato data přinesla další otřes pro víru ve stabilní ekonomické oživení. Zatímco zaměstnanost ve výrobě klesla méně než se čekalo a nezaměstnanost zůstala na 10% , tak celková zaměstnanost s vyloučením zemědělství klesla o výrazných 85 000 míst oproti očekávané stagnaci. Za nízkých objemů se jak evropské, tak americké akciové indexy vydaly na svá 15-měsíční maxima, která začaly opouštět po vyprchání bezbřehého optimismu, aby přišlo zakončení v podobě horších dat o zaměstnanosti, kdy se dá předpokládat, že někteří investoři využijí situace k uzavření zisků na svých pozicích.

Komodity reagovaly na dobrá data ze začátku týdne růstem, obzvlášť poté, co Indie a Čína také vykázaly zlepšení hospodářské aktivity. To se odrazilo v růstu cen akcií těžařských firem jako Rio Tinto či Anglo-American na 16-měsíční maxima. Ceny ropy pokračovaly také ve své cestě vzhůru, když jim navíc pomohlo studené počasí s přívaly sněhu na severní polokouli a vyhrocená situace mezi Ruskem a Běloruskem.

Ne příliš pozitivní byl týden pro farmaceutický sektor poté, co Francie zveřejnila, že chce prodat polovinu dávek vakcín proti prasečí chřipce, které nevyužila. K tomu se přidalo rozhodnutí britské vlády, která se zařadila k ostatním, co chtějí začít šetřit v systému zdravotnictví tím, že zvýší podíl levnějších generických léčiv. V dobré formě se předvedl finanční sektor poté, co se trhem nesla zpráva, že britská Barclays by mohla zlepšit své výhledy. Akcie Barclays zareagovaly růstem o 6,3% a strhly s sebou i ostatní bankovní tituly. Americká automobilka Ford se pochlubila růstem prosincových prodejů aut o 33% a potvrdila se tak skutečnost, že firma vydělala na problémech General Motors. Nový rok začal aktivně i „věštec z Omahy“ Warren Buffet, když jeho Berkshire Hathaway hlasovala jako většinový akcionář potravinářského gigantu Kraft Foods proti zvýšené nabídce na převzetí britské čokoládovny Cadbury.

Eurozóny přišla ve středu poměrně nepříjemná tříkrálová nabdílka v podobě vlivného člena rady Evropské centrální banky Jürgena Starka, který prohlásil, že nikdo nemůže očekávat pomoc Řecku ze strany evropských institucí poté, co země nejevila žádnou snahu o řešení situace a jakákoliv mírná opatření vyvolávala demonstrace obyvatel zvyklých na život nad poměry. Prohlášení vyznělo i jako varování pro ostatní země, které mají problémy s rozpočtovou kázní.


Marie Kolovratová
COMMERZBANK AG

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688