Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.03.2001 11:59:33

Souhrn dění v 11.týdnu - černý týden


Souhrn dění na domácích a světových akciových trzích v 11.týdnu (12.03.-16.03.)

  Celosvětové akciové dění bylo v minulém týdnu výrazně ovlivněno propadem amerických trhů, které pod tíhou firemních varování neudržely nadějný vývoj z 10. týdne. Trhy se postupně propadaly na svá dlouhodobá minima a prolomily velmi důležité psychologické hranice. Svým pohybem výrazně ovlivnily i dění na domácí akciové scéně.

  Vše začalo již minulý pátek, když společnosti Yahoo a Intel varovaly investory před poklesem jejich výkonnosti v následujících obdobích a zároveň se zmínily o chystané redukci stavu zaměstnanců. V průběhu týdne varovných zpráv přibývalo i od dalších důležitých společností a navíc se připojily negativní výklady makroekonomických zpráv, které mohly, podle mínění investorů, ohrozit chystané snížení sazeb. Trhy na tyto zprávy reagovaly velice negativně a především drobní investoři se přičinili o výsledné poklesy.
 Technologický Nasdaq hned v pondělí výrazně poklesl a v úterý prolomil hranici 2000 bodů. Pak se několikrát pokoušel dostat se zase zpět nad tuto hranici, nutno říci, že i úspěšně, ale v závěru týdne svůj pokles naopak ještě více umocnil a poklesl až pod 9900 bodů. Od maxim z minulého roku již Nasdaq ztrácí 2/3 tehdy dosažené hodnoty.  
 Klasický Dow Jones na nepříznivé firemní zprávy reagoval také velice silně a hned v pondělí předvedl pátý největší pokles ve své historii. Po malé úterní korekci poklesl ve středu pod magickou hranici 10000 bodů a v závěru týdne se dokonce propadl pod 9900 bodů. Na podobné úrovni se Dow pohyboval naposledy před půl rokem.
Celkem oba hlavní americké trhy ztratily v minulém týdnu shodně téměř 8%.

Tokijská burza se díky tomuto vývoji ocitla na 16letém minimu.

Západoevropské trhy rovněž výrazně utrpěly a jejich poklesy se těm americkým dosti podobaly.

  Situace na domácí scéně nakonec nebyla tak "tragická" i přesto, že hlavní odvětví domácího trhu representované Českým Telecomem a Českými radiokomunikacemi podobně jako zahraniční trhy výrazně oslabilo. Blíže k procentuelnímu vývoji jednotlivých SPADových titulů v
V 11.týdnu rostl jen Tabák, Radio pokleslo o 8% . Index BCPP PX 50 oslabil v minulém týdnu "jen" o 2,7%, RMSystémový PK 30 "jen" o 2,4%.
  Obchodování bylo velice volatilní s víceméně pravidelným střídáním poklesů a následných růstových korekcí.
Většina důležitých informací se soustředila na České radiokomunikace a Unipetrol
.
  V pondělí měli investoři podat závazné nabídky na privatizaci Radiokomunikací, se kterými se měl tento týden seznámit i privatizační komise. Seznam zájemců naleznete v
Zájemci o Radiokomunikace jsou známi. K Radiokomunikacím vyšly též zprávy od Wood & Company a BNP Paribas hodnotící investiční doporučení pro tyto akcie - viz BNP Paribas - doporučení pro České radiokomunikace a Wood & Company snižují doporučení pro Radiokomunikace. Společnost dále oznámila konsolidované výsledky podle IAS, které překonaly očekávání trhu. Naproti tomu, čistý zisk za očekáváním zaostal především ztrátě z finančních operací ve výši 800 mil.. Ta vznikla změnou v konsolidaci RadioMobilu vzhledem ke snížení podílu společnosti z 51% na 39%. Radiokomunikace
svolaly na 19. dubna valnou hromadu, na které navrhne představenstvo ke schválení výplatu dividend v celkové výši 10mld, což představuje 325 na akcii.
  Privatizace 
Unipetrolu zatím pokračuje podle harmonogramu. Privatizační komise vybrala z 19-ti uchazečů 11, které požádá o podání závazných nabídek na poradenství při privatizaci Unipetrolu. Někteří odborníci poukázali na fakt, že o celý petrochemický holding bude patrně menší zájem než jaký by byl při prodeji jeho jednotlivých částí. Jako "na potvoru" se vzápětí proti těmto úvahám postavily zprávy, podle kterých to vypadá, že zájemců o Unipetrol (i v celku) bude dost. Zájemci se rekrutují především z východu - Gazprom a Sibur -, ale nechybí ani renomované "západní" firmy jako kanadský Norex, rakouská OMV a americký investiční fond. Blíže viz Zájemců o Unipetrol je dost - jsou především z Východu.
  Důležitou byla i zpráva
Tabák - dividenda by mohla přesáhnout 900 korun na akcii.

Pro celosvětový akciový vývoj v týdnu od 19.03 do 23.03. a v následujích několika týdnech bude nejdůležitější událostí americké snížení sazeb, které je přichystáno na 20.03. Odhady hovoří o snížení o půl procentního bodu. Tomuto údaji věří cca 3/4 analytiků, ti zbylí jsou radikálnější a věří v posun sazeb o 0,75% 

Pro domácí scénu bude důležitým především čtvrtek 22. března, což je datum oznámení vývoje domácího HDP za 4. čtvrtletí. Tento makroekonomický indikátor má snad jako jediný viditelný vliv na český akciový trh. Podle agentury Bloomberg trh očekává růst o 2,2%. Lepší údaje by samozřejmě pozitivně ovlivnily trh, především
ČEZ a banky. Ve stejný den také oznámí Česká spořitelna konsolidované hospodářské výsledky podle IAS za loňský rok.

TIP
Zajímavým se jeví odhad domácích analytiků pro vývoj domácích a světových akciových indexů z krátkodobého hlediska jednoho měsíce a z dlouhodobého hlediska 6 měsíců. Analytici totiž zcela jednotně věří v růst trhů, které si podle nich sáhly již velmi blízko ke svým minimům a vytvořily si zajímavý prostor pro následné posílení. To by z dlouhodobého hlediska mohlo být podpořeno především předpokládaným zlepšením výkonnosti americké ekonomiky, které se po sazbových škrtech očekává na 2. polovinu tohoto roku.

Co radí domácí makléři se dozvíte v Makléři radí ke koupi Unipetrol,Spořitelnu,fondy..
 .

 




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

23.09.2011Souhrn dění tohoto týdne na akciový trzích Research (J&T BANKA)
11.01.2010ČR - souhrn 11.1. - nový týden začal pohádkově Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.11.2009ČR - souhrn 30.11. - týden startuje lehkým růstem Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.03.2009RMS - souhrn 11.týdne: Dařilo se především bankám Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.08.2008Souhrn týdne 11.-15.srpna 2008 na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688