X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  09.12.2009 08:23:00

Daily: Výprodej akcií pokračuje, řecký rating snížen na BBB+

Také včera na trzích zavládala nervozita, a to podstatně větší než v pondělí. Přestože šéf Fedu Ben Bernanke v pondělí večer, dokázal s úspěchem utlumit spekulace, že by sazby v USA měly začít v brzké době opět stoupat, jako hlavní argumenty na obranu svého postoje nabídl to, že nezaměstnanost nebude klesat tak rychle jak by si Fed přál a kapacitní využití ekonomiky bude i nadále velmi nízké. To na důvěře obchodníků v oživení příliš nepřidalo, a tak již od ranních hodin zamířily indexy v Evropě zpátky do červených čísel.

Nervozitu v Evropě přitom dokázaly rozvířit i nově příchozí fundamenty. Německá průmyslová produkce se totiž v říjnu meziměsíčně nečekaně propadla o 1,8 % (oček.: +1 %), k čemuž přispěla především nižší produkce v energetickém průmyslu a strojírenství. Slabší výsledky průmyslové produkce navázaly na nečekaný říjnový propad nových objednávek, který byl výsledkem nižší zahraniční poptávky, jež začala slábnout v reakci na postupné odeznívání fiskální stimulace ekonomiky v 3Q, kdy produkci výrazně povzbudily jednorázové fiskální stimuly, jakým bylo například šrotovné.

Ještě negativněji však trhy vnímaly včerejší rozhodnutí ratingové agentury Fitch, která snížila rating na řecké státní dluhopisy z A- na BBB+, a to jen den poté, co v pondělí další agentura (S&P) snížila výhled pro řecké dluhopisy na „negativní“. Důvodem snížení ratingu ze strany Fitch je bezstarostná fiskální politika, jejímž výsledkem je deficit převyšující 12 % HDP v tomto, a 9 % HDP v příštím roce, společně s nízkou ochotou řecké vlády dělat něco s žalostnou situací veřejných financí a negativním výhledem na růst vládního dluhu až ke hranici 130 % HDP.

Řecké akcie na včerejší oznámení reagovaly oslabením o 6,04 % a pod silný tlak se dostaly také vládní dluhopisy, když výnos u desetiletých řeckých bondů rostl  o 21bsp. na 5,334 %. Spread mezi německými a řeckými dluhopisy (10yr) se začal v listopadu opět prudce zvyšovat a včera dosáhl zpět na 220bsp., kde se naposledy pohyboval začátkem listopadu. Nejslabší článek eurozóny včera poslal níže všechny hlavní akciové indexy v Evropě, když jen celoevropský eurostoxx50 ztratil proti pondělku 1,62 %.

Kromě nervozity ohledně dalšího osudu Řecka akciím neprospěly ani stále se táhnoucí jednání mezi společností Nakheel, která je dceřinou společností Dubai World, jež se ještě nedohodla s věřiteli na podmínkách restrukturalizace svého dluhu. Již 14. prosince by přitom měla uhradit splátku ve výši 3,52 mld. USD, což se včera negativně podepisovalo zejména na akciích Evropských finančních institucí. Prodejnímu tlaku se pak nevyhnuly ani indexy v USA (S&P500 -1,03 %), kterým nijak nepomohla skutečnost, že ze Spojených států nepřišel včera jediný zajímavější fundament.

Velmi úspěšnou seanci za sebou naopak mají dluhopisy. Jen v případě německých desetiletých splatností se totiž díky nárůstu averze k riziku výnos snižoval o 4,5bsp. na 3,137 %, zatímco u desetiletých amerických T-Notes klesal o 4,9bsp. na 3,382 %. Dvouleté papíry pak zaznamenaly pokles výnosu o rovné 4bsp. na 0,722 %.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688