TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.12.2009 02:30:05

Karlštejn, Hluboká a dalších 136 památek s cejchem exekuce

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Banální spor a liknavost úřadů způsobily, že se zámek v Českém Krumlově, Hluboké nad Vltavou, Karlštejn, unikátní Lednicko-valtický zámecký areál a dalších 136 významných památek ocitly v katastru s nelichotivým cejchem exekuce. Píší o tom ve středečním vydání Lidové noviny.

Nálepku dostaly v březnu 2009, když soud rozhodl o obstavení majetku Národního památkového ústavu. Toto předběžné opatření žádala soukromá firma, která vede s památkáři spor. Národní památkový ústav již půl roku marně žádá soud o zastavení tohoto, podle něj bezdůvodného, opatření. Ve vleklém soudním sporu jsou sice památkáři úspěšní, návrh na exekuci se jim ovšem zatím nedaří zvrátit, uvádí list.

"Kvůli liknavosti soudu, který v poměrně banálním případě již řadu měsíců nekoná, má Národní památkový ústav na veškerém nemovitém majetku vyznačenu exekuci," řekla Lidovým novinám právnička Národního památkového ústavu Sylva Podroužková. Přestože nehrozí, že by stát o vzácné stavby přišel, památkářům to působí nemalé potíže. Starosti mají například při získávání evropských dotací a u plánovaných převodů nepotřebných technických pozemků a budov.

Příčinou komplikací se stal poměrně běžný spor o pronájem zahrad Pražského hradu společnosti Protocol Service, který se vleče již od roku 2006. Památkáři soudně žádali o vyklizení prostor od této společnosti, které dali výpověď z nájmu Ledeburské zahrady. Léta se nic nedělo. Až letos v březnu vydal soud pro Prahu 1 při zjišťování smluvních vztahů předběžné opatření, aby památkáři nemohli se zahradou nakládat, pronajímat ji. Firma Protocol Service následně soud úspěšně požádala o vymožení tohoto rozhodnutí exekucí. A na veškerém majetku Národního památkového ústavu tak bylo vyznačeno nařízení exekuce, popisují Lidové noviny.

Přestože letos v červenci odvolací městský soud označil předběžné opatření za neplatné, obvodní soud dodnes nebyl podle Lidových novin schopen exekuci zrušit.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688