TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  07.12.2009 02:00:14

V pondělí se bude rozhodovat, zda je Četrans v úpadku (7.12.2009)

Mediafax

ÚSTÍ NAD LABEM (MEDIAFAX) - O dalším osudu speditérské firmy Četrans se bude v pondělí odpoledne jednat v budově Krajského soudu v Ústí nad Labem. Po jednání by měl soud rozhodnout, zda je dopravce v úpadku, nebo insolvenčního řízení zastaví.

Hrozba vyhlášení úpadku ve firmě stoupla po nedávné zprávě předběžného insolvenčního správce. „Společnost naplňuje znaky úpadku,“ napsal v závěru své zprávy předběžný insolvenční správce Josef Kalamár ze společnosti Revitax. Podle jeho zjištění má společnost přes 420 věřitelů, jiným firmám dluží více než 90 dnů po lhůtě splatnosti skoro 41 milionů korun a nemá vlastní zdroje ke krytí závazků. „Společnost je předlužena, neboť souhrn závazků převyšuje hodnotu jejího majetku,“ zjistil správce. Finanční zdraví firmy je dle výpočtů auditora v záporných hodnotách a okamžitou likviditu společnosti označil za téměř nulovou. Míra zadluženosti spediční firmy přesahuje podle auditora limitní hranici, za níž se obecně považuje 80 procent. Restrukturalizační plán považuje za nedostatečný.

Se zprávou předběžného insolvenčního správce vedení Četransu nesouhlasí. Nechalo si proto vypracovat vlastní audit u brněnské firmy Top Auditing, která hodnotí Četrans jako firmu, jež má určité finanční problémy, ale ne takové, aby bylo nutné je řešit insolvencí, potažmo konkurzem. Spolupracovníky správce navíc vedení Četransu označuje za podjaté. Kupříkladu daňová poradkyně Taťána Homilková se podílela na účetních výstupech pro exekutora, na jejichž základě nechalo Kongresové centrum ILF vypracovat návrh na zahájení insolvenčního řízení.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení s Četransem podala 27. srpna společnost Kongresové centrum ILF, která získala pohledávku Československé obchodní banky, u níž měl Četrans revolvingový úvěr. Zástupci Kongresového centra ILF tvrdí, že dluh kvůli úrokům a exekučnímu řízení narostl z původních 43 milionů korun na dvojnásobek. Exekucí Kongresové centrum zatím získalo zhruba 18,5 milionu korun. Četrans ale uznává jen dluh ve výši 39 milionů korun a se zahájením insolvenčního řízení nesouhlasí. Četrans navrhoval, že zaplatí všechny pohledávky, jež uznává, Kongresové centrum ILF ale jeho nabídku odmítlo.

Četrans přiznává, že má finanční problémy a tvrdí, že na jejich odstranění díky přijatému restrukturalizačnímu plánu pracuje. Podle vedení firmy za posledních osm měsíců snížili zadlužení vůči leasingovým společnostem, státu, bance i dalším věřitelům o zhruba 128 milionů korun.

Četrans zadlužilo bývalé vedení koncem minulého desetiletí. Kvůli údajnému „tunelování“ se snaží současné vedení domoci náhrady škody. Na základě nepravomocného rozsudku by měli někteří bývalí členové statutárních orgánů zaplatit 1,276 miliardy korun. Šance na získání peněz ale podle zprávy předběžného insolvenčního správce není velká, většinou se totiž jedná o důchodce.

Četrans také vede spor kvůli 554 milionům, které v roce 1997 jako tichý společník vložil do jihlavské firmy International Invest. Ta je od roku 2006 v konkurzu. Celkem vede Četrans 385 soudních sporů.

Podle analýzy Kongresového centra ILF celková ztráta Četransu ke konci června letošního roku dosáhla skoro 1,4 miliardy korun. Analýza vychází z výročních zpráv Četransu. Za první pololetí firma hospodařila se ztrátou 12 milionů při tržbách 291 milionů.

Společnost Četrans s více než 50letou historií poskytuje dopravní, zasílatelské, logistické a celní služby ve střední Evropě. Jako akciová společnost vznikla v roce 1995 se základním kapitálem 1,27 miliardy korun. Hospodaření Četransu se 700 zaměstnanci loni skončilo ztrátou 70,2 milionu korun při tržbách 880 milionů korun. V roce 2007 vytvořila firma zisk dva miliony korun při tržbách 1,153 miliardy. Firma už loni zahájila restrukturalizaci. Začala se zbavovat nepotřebného majetku a zeštíhlovat svoji flotilu aut - loni v průměru měla 385 vozidel, do budoucna chce mít jen 195 kamionů. Letos počítá firma s tržbami kolem 680 milionů a zhruba desetimilionovou ztrátou. Pokud by plány vedení firmy vyšly, měl by příští rok Četrans dosáhnout mírného zisku při tržbách kolem 440 milionů korun.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688