TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2009 15:31:01

Poslanci EP žádají vedení unie, aby se postavilo Klausovi

Mediafax

ŠTRABURK (MEDIAFAX) - Poslanci Evropského parlamentu ve středu vyzvali lídry Evropské unie, aby se postavili proti českému prezidentu Václavu Klausovi odmítajícímu Lisabonskou smlouvu. V čele výzvy stojí europoslankyně zelených Rebecca Harmsová, informují servery France 24, sme.sk a Népszava.

Podle ní by měli lídři členských zemí na summitu 29. a 30. října v Bruselu zamezit "euroskeptiku Klausovi, aby dalšími požadavky na poslední chvíli držel obyvatele unie jako rukojmí". Harmsová zároveň vyzvala švédské předsednictví unie, aby na summitu nevycházelo vstříc českým požadavkům na výjimku z listiny základních práv EU.

"To by bylo vůči tomuto českému potížistovi příliš vstřícné," řekla Harmsová, která podotkla, že "Klaus neumí prohrávat, když nerespektuje český parlament, jenž Lisabonskou smlouvu již schválil".

Lídr liberálů v EP Guy Verhofstadt uvedl, že summit by měl Klausovi říci, že "nemá jinou možnost, než podepsat smlouvu, kterou schválily všechny členské země kromě ČR".

Portugalská socialistka Edite Estrelaová pak navrhla, že by EU měla určit Klausovi termín, do něhož by měl "Lisabon" podepsat.

ČR je poslední členskou zemí unie, která Lisabonskou smlouvu neratifikovala. Dokument sice schválil parlament, část senátorů ale požádala ústavní soud, aby zvážil, zda není v rozporu s českým ústavním pořádkem.

Prezident Klaus smlouvu proto zatím nepodepsal a navíc podmínil dokončení ratifikace výjimkou z listiny základních práv EU. Klaus se totiž obává, že by jejím uplatněním mohly být prolomeny Benešovy dekrety upravující mimo jiné poválečné vyvlastnění Němců a Maďarů. Český prezident proto chce, aby ČR získala právně závazné záruky, které tomu zamezí.

Podobné výjimky, i když z jiných důvodů, mají Polsko a Británie. Ty si je ale vyjednaly již dříve. Nyní navíc slovenská vláda prohlásila, že pokud výjimku kvůli Benešovým dekratům získá ČR, bude o ní usilovat i Slovensko, pro něž jsou dekrety stejně důležité.

"Všichni víme, že to jsou jen záminky," okomentoval Klausovy podmínky šéf nejsilnější lidovecké frakce v EP, Francouz Joseph Daul. Proti "vytahování Benešových dekretů" protestoval i rakouský europoslanec za socialisty Hannes Swoboda.

Několik europoslanců ale mělo pro českého prezidenta pochopení. Kromě euroskeptika Nigela Farage z Británie, který hovořil o tom, že se český prezident "staví za české národní zájmy", to byl z části také maďarský europoslanec Csanád Szegedi za nacionalistickou stranu Jobbik.

"My chceme Evropu jak bez Benešových dekretů, tak bez Lisabonské smlouvy," prohlásil Szegedi.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688